Κόσμος

Γαστρονομία και τσιγάρο τέλος στην Αυστρία

Οριστικό τέλος στο κάπνισμα στη γαστρονομία στην Αυστρία, δίνει με σχετικό νομοσχέδιο η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Το θέμα μετά από μακρά συζήτηση που έφτασε να γίνεται επί μία περίπου δεκαετία, παίρνει το δρόμο της υλοποίησης και επιβάλει επί της ουσίας γενική απαγόρευση του καπνίσματος στη γαστρονομία.  

Μάλιστα το σχέδιο παρουσίασαν στη Βιέννη, η υπουργός Υγείας Σαμπίνε Ομπερχάουζερ και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ράινχολντ Μιτερλένερ, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου του 2018.

Σύμφωνα με τον κ. Μιτερλένερ, η νέα ρύθμιση κατέστη αναγκαία γιατί η έως τώρα «μικτή» ρύθμιση δεν λειτούργησε και ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι ο νέος νόμος, με τη μακρά μεταβατική περίοδο των τριών χρόνων, αποτελεί συμβιβαστική λύση μεταξύ των διαφόρων συμφερόντων και φέρεται να ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό όλες τις πλευρές.

Ο έως τώρα νόμος περί «Προστασίας των μη καπνιστών» ισχύει στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και, έπειτα από μία μεταβατική περίοδο 18 μηνών, εφαρμόζεται με απόλυτη αυστηρότητα στην Αυστρία από την 1η Ιουλίου 2010.

Σύμφωνα τον έως τώρα νόμο , που θα εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι την 30 Απριλίου του 2018, όλες οι επιχειρήσεις γαστρονομίας στην Αυστρία (από εστιατόρια, καφέ, την ταβέρνα του χωριού μέχρι τη ντίσκο) με χώρους μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα έχουν ελεύθερη επιλογή να λειτουργούν ως κατάστημα για καπνιστές ή μη καπνιστές.

Επιχειρήσεις με χώρους μεγαλύτερους των 50 τετραγωνικών μέτρων, που επιθυμούν να έχουν μικτή λειτουργία, για καπνιστές και μη καπνιστές, θα πρέπει να έχουν διαμορφώσει και να διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους για καπνιστές και μη καπνιστές, ίδιων διαστάσεων, σε διαφορετική περίπτωση είναι επιβεβλημένη αυτόματα η απαγόρευση του καπνίσματος και το κατάστημα λειτουργεί αποκλειστικά ως μη καπνιστών.

Θεωρητικά, η Αυστρία απαγόρευσε το κάπνισμα στα δημόσια κτίρια το 2005, αλλά η επιβολή του μέτρου τα προηγούμενα χρόνια γνώρισε πολλές ταλαντεύσεις, όμως στους χώρους εργασίας όπου υπάρχουν απαγορεύσεις για το κάπνισμα, αυτές τηρούνται από την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Σχόλια