default-image

Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής-Αρχίζει το ταξίδι του το Άγιο Φως

Κόσμος
Ολοκληρώθηκε η τελετή αφής-Αρχίζει το ταξίδι του το Άγιο Φως

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα, όπου αυτές τις ημέρες έχει συρρεύσει πλήθος πιστών από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Θεόφιλος, συνοδεία αρχιερέων, ιερέων και διακόνων, αλλά και του Αρμένιου Πατριάρχη, μπήκε στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα.

Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη, ο σκευοφύλακας του Ιερού Ναού έφερε την ακοίμητο κανδήλα, σβηστή, για να αναφτεί με το Άγιο Φως. Ο Πατριάρχης μπήκε από την εσωτερική είσοδο του Ναού του Αποστόλου Ιακώβου στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθισε στον πατριαρχικό θρόνο.

Αμέσως μετά άρχισε η Ιερή Λιτανεία, με τρεις φορές περιφορά γύρω από τον Πανάγιο Τάφο, και στη συνέχεια ο Πανάγιος Τάφος αποσφραγίστηκε και ο Πατριάρχης έβγαλε την αρχιερατική στολή του και έμεινε μόνο με το λευκό στιχάριο.

Μετά τον έλεγχο από το διοικητή της Ιερουσαλήμ και τον αστυνομικό διευθυντή, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του το οποίο μπορεί να μεταδώσει φως, ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων εισήλθε με τους σβηστούς πυρσούς και μαζί με το δραγουμάνο των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο και βγήκε με το Άγιο Φως, το οποίο μεταλαμπαδεύτηκε σε όλο στον Ιερό Ναό και τον Πανάγιο Τάφο.

Σημειώνεται ότι φέτος αποφεύχθηκαν άσχημες εικόνες προηγούμενων χρόνων.

Από ελληνικής πλευράς, στα Ιεροσόλυμα μετέβησαν προκειμένου να παραλάβουν το Άγιο Φως ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλετικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας της Βουλής Γιάννης Αμανατίδης, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος, και ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, αρχιμανδρίτης Δαμιανός, όπως μεταδίδει το mega.gr.

Το Άγιο Φως θα φτάσει στην Αθήνα το απόγευμα και μέχρι τα μεσάνυχτα θα έχει ταξιδέψει με ειδικές πτήσεις σε κάθε γωνιά της χώρας.

Στο Ηράκλειο, το Άγιο Φως θα φτάσει με πτήση της Aegean  όπως και στα Χανιά  μετά τις 9:30 μ.μ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News