default-image

Τετραμερής σύνοδος ΥΠΕΞ τη Δευτέρα για την Ουκρανία

Κόσμος
Τετραμερής σύνοδος ΥΠΕΞ τη Δευτέρα για την Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Βερολίνο θα βρεθούν το βράδυ της Δευτέρας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας προκειμένου να εξετάσουν την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε ο γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς.

Οι υπηρεσίες του γαλλικού ΥΠΕΞ διευκρίνισαν ότι η συνάντηση θα γίνει κατά το τυπικό «της Νορμανδίας» (με τη συμμετοχή Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας και Ρωσίας), μοντέλο που καθιερώθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την απόβαση στην Νορμανδία, την 6η Ιουνίου 2014.

«Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν έπειτα από μια συζήτηση που είχε στο Παρίσι με τον κ. Φαμπιούς, μερικές ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι δύο Ουκρανοί στρατιώτες κι ένας φιλορώσος αυτονομιστής αντάρτης σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες στην ανατολική Ουκρανία, αναφέρει το Σκάϊ.

«Υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες όμηροι», προσέθεσε.

Ο κ. Κλίμκιν υπογράμμισε πως το Κίεβο παραμένει «πλήρως δεσμευμένο» στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, συνέχισε, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία (ΟΑΣΕ) δεν είναι σε θέση να ελέγχουν «αποτελεσματικά» τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ.

Από την πλευρά του, ο κ. Φαμπιούς εκτίμησε ότι «επί του πεδίου έχουν υπάρξει ορισμένες πρόοδοι» στην εφαρμογή του πακέτου μέτρων του Μινσκ της 12ης Φεβρουαρίου, ιδίως σε ό,τι αφορά «την κατάπαυση του πυρός», παρά τις «πολυάριθμες παραβιάσεις όσον αφορά τα βαρέα όπλα».

Όπως αναφέρει ο Σκάι, ο γάλλος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα επισκεφθεί το Παρίσι την 22η Απριλίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News