default-image

Αλ. Τσίπρας: Επανεκκίνηση σχέσεων με τη Ρωσία

Ελλάδα
Αλ. Τσίπρας: Επανεκκίνηση σχέσεων με τη Ρωσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως στόχο της επίσκεψής του στη Μόσχα κατά τη συνάντησή του με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Σκοπός της παρουσίας μου είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας προς όφελος και των δύο χωρών αλλά προς όφελος και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε κατά την εισαγωγική συνομιλία του με τον κ. Πούτιν.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δύο λαοί έχουν βαθιές ρίζες και διαχρονικές σχέσεις και εξαιτίας των κοινών αγώνων και κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης.

«Αυτή η σχέση», πρόσθεσε, «διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία».

Λίγο πριν από την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στα τείχη του Κρεμλίνου.

Τον πρωθυπουργό, συνόδευσαν - εκτός από την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης και την πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μόσχα - και οικογένειες αντιστασιακών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μπροστά στο Μνημείο, ο πρωθυπουργός, είχε σύντομη συνομιλία με την Αγνή Σιδερίδου, κόρη της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης, Ηλέκτρας Αποστόλου και τους βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που ζουν μόνιμα στη Μόσχα, Αλέξανδρο Διονυσιάδη και Λιουμπόφ Κελεσίδη.

Ο υποδιοικητής της στρατιωτικής φρουράς ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα που αφιέρωσε χρόνο για να τιμήσει τους νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο  Πρωθυπουργός ανέφερε πως τιμά τους πολίτες που έδωσαν τη ζωή τους στον κοινό αγώνα ενάντια στον ναζισμό και πως μ' αυτόν τον τρόπο τιμάει και τους Έλληνες πεσόντες.

Αργά χθες ο κ. Τσίπρας έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook το μήνυμα «Είμαστε στη χώρα που φέτος, τιμά την επέτειο των 70 χρόνων από τη νίκη της κατά του φασισμού, στο μεγάλο πατριωτικό πόλεμο» αναφερόμενος σε ένα κομβικό γεγονός για την Ευρώπη και τη Ρωσία, που θα κορυφωθεί με τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία.

Έκκληση για ψυχραιμία εν όψει των συνομιλιών Τσίπρα-Πούτιν

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και το ενδεχόμενο χορήγησης ρωσικής οικονομικής βοήθειας με ανταλλάγματα προκαλεί έντονη ανησυχία στους ευρωπαίους εταίρους. Ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τη Ρωσία Γκέρνοτ Έρλερ απευθύνει ωστόσο έκκληση για «ψυχραιμία» αλλά και "επιμονή" στο ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω του ουκρανικού ζητήματoς.

Μιλώντας το πρωί στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, προσπάθησε να κατευνάσει την ανησυχία για μια πιθανή προσέγγιση Αθήνας-Μόσχας. «Απευθύνω έκκληση για ψύχραιμη επιμονή. Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να μην εγκαταλείψει την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας», είπε. «Κατά τα άλλα μπορούμε να είμαστε ψύχραιμοι».

Οι συνομιλίες Τσίπρα-Πούτιν δε θα περιστραφούν γύρω από την «επίλυση του βασικού προβλήματος», δηλαδή την κρίση χρέους. Σύμφωνα με τον Γκέρνοτ Έρλερ, στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρίσκονται οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων και ίσως ενδεχόμενα ρωσικά επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα.

Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν ότι από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούν ενδέχεται να προκύψει χαλάρωση του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ εκφράζοντας την ανησυχία του για τις συνομιλίες Τσίπρα-Πούτιν στη Μόσχα, δήλωσε: «Το ότι διεξάγονται συνομιλίες είναι εντελώς φυσιολογικό. Προειδοποιώ ωστόσο για (σσ: τις συνέπειες) μιας ενδεχόμενης προσέγγισης. Θα συνιστούσε μονομερή ενέργεια της Ελλάδας που είναι μέλος της Ε.Ε. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την χρηματοδότηση της Ελλάδας και θεωρώ ότι το παιχνίδι που παίζεται δεν είναι σωστό. Στο κάτω κάτω ως μέλος της ΕΕ η Ελλάδα έχει πάρει ήδη θέση έναντι της Ρωσίας στην υπόθεση του ουκρανικού ζητήματος».

Προειδοποιήσεις να μην πάρει η Ελλάδα χρήματα από τη Μόσχα

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί, εξάλλου, μέσω της Bild τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην δεχθεί οικονομική στήριξη από την Ρωσία. Mιλώντας στην γερμανική εφημερίδα, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν η Ρωσία θα δώσει βοήθεια στην Αθήνα. Προέτρεψε ωστόσο την ελληνική κυβέρνηση «να μην διακινδυνεύσει την ενότητα των Ευρωπαίων» έναντι της Μόσχας στο ουκρανικό ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ, μιλώντας στην εφημερίδα Welt, έκανε λόγο για προσπάθεια «εκφοβισμού», τονίζοντας ότι η Αθήνα προσεγγίζοντας τη Μόσχα θέλει να δείξει ότι «υπάρχουν και άλλες επιλογές». Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους μια ξεκάθαρη στάση έναντι της Ελλάδας. Θα πρέπει να γίνει σαφές στον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει τη δυνατότητα, αν το επιθυμεί, να προσδεθεί στο ρωσικό άρμα. Τότε όμως και εκείνος θα πρέπει να «βγει από την Ευρώπη και να περάσει σε ένα άλλο ημισφαίριο».

Σε άλλο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ από το κόμμα των Φιλελευθέρων δήλωσε στην εφημερίδα Neue Osnabrucker Zeitung ότι ένας «δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός έχει, αυτονόητα, το δικαίωμα να επισκεφθεί τη Μόσχα». Ο Γερμανός ευρωβουλευτής θεωρεί απλά την χρονική στιγμή για το ταξίδι «ατυχή».

"Δεν υπάρχει εναλλακτική στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε."

Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της ελβετικής Neue Zurcher Zeitung, η οποία σε σχόλιό της επισημαίνει αναφορικά με την διήμερη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα: «Ακόμα κι αν η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει νοσταλγούς της Σοβιετικής Ένωσης, που θα ήθελαν την Ελλάδα εκτός Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην μέλος των ευρωκομμουνιστών, βρίσκεται πολιτικά στον κεντρώο χώρο του κόμματος. Στο χώρο αυτό έχει γίνει συνείδηση ότι η Ρωσία δεν διαθέτει ούτε τη βούληση ούτε την οικονομική ευρωστία να γλιτώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία».

Το έζησε το 2013 η Κύπρος, που διατηρεί και εκείνη στενούς δεσμούς με την Μόσχα, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. «Αν και οι Ρώσοι επενδυτές ζημιώθηκαν από τους κλυδωνισμούς των κυπριακών δημοσιονομικών, η Ρωσία στήριξε την Λευκωσία μόνο σε συμβολικό επίπεδο. Και για την Αθήνα δεν υπάρχει εναλλακτική στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ», σημειώνει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News