Κόσμος

Λαμπαδηφορία μνήμης στη Λ’Άκουιλα

Λαμπαδηφορία μνήμης ξεκινά στη Λ'Άκουιλα της κεντρικής Ιταλίας, έξι χρόνια μετά τον φονικό σεισμό που στέρησε τη ζωή από 309 κατοίκους της, αναμεσά τους και του Έλληνα φοιτητή Βασίλη Κουφολιά. Ο αριθμός των τραυματιών είχε ξεπεράσει τους 1.500 και ο αριθμός των αστέγων έφτασε τους 70.000.

Στις 15:32 πρόκειται να αρχίσει η ανάγνωση των ονομάτων όλων των θυμάτων στην πλατεία του καθεδρικού ναού της πόλης, ενώ οι καμπάνες θα ηχήσουν πένθιμα 309 φορές. Η λαμπαδηφορία μνήμης οργανώνεται φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά, παρά τις αδιάκοπες βροχοπτώσεις στην περιοχή.

Το Εφετείο της πόλης αποφάνθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η Επιτροπή Μεγάλων Κινδύνων της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας δεν φέρει ποινικές ευθύνες σχετικά με δηλώσεις «καθησυχαστικού χαρακτήρα», τις ημέρες που προηγήθηκαν του μεγάλου σεισμού της 6ης Απριλίου 2009.

Ωστόσο, πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε θεωρήσει ότι τα μέλη της Επιτροπής είχαν καθησυχάσει υπερβολικά τους πολίτες με τη στάση και τις δηλώσεις τους, αποθαρρύνοντάς τους ουσιαστικά να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Μετά την απόφαση του Εφετείου μάλιστα, η Πολιτική Προστασία της χώρας ζήτησε από συγγενείς θυμάτων να επιστρέψουν τις χρηματικές αποζημιώσεις που είχαν καταβληθεί το 2013, μια κίνηση η οποία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί σειρά αντιδράσεων και καυστικών σχολίων.

Πηγή: pontos-news.gr

Σχόλια