Κόσμος

Τζιχαντιστές ισοπέδωσαν με βαριοπούλες την αρχαία πόλη Χάτρα

Χωρίς τέλος μοιάζουν οι φρικαλεότητες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι συνεχίζουν να καταστρέφουν ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους. Αυτή τη φορά σειρά είχε η αρχαία πόλη Χάτρα, μία πόλη 2.100 ετών, που ιδρύθηκε από το ελληνιστικό βασίλειο των Σελευκιδών.

Αξιωματούχος δήλωσε ότι το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού ενημερώθηκε από τους υπαλλήλους του στη Μοσούλη, η οποία ελέγχεται από την ισλαμιστική οργάνωση, ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Χάτρα κατεδαφίστηκε.

Κάτοικος της γύρω περιοχής είπε ότι άκουσε μία ισχυρή έκρηξη νωρίς το Σάββατο και ότι γείτονες ανέφεραν πως τζιχαντιστές του ISIS κατέστρεψαν μερικά από τα μεγαλύτερα κτίσματα της Χάτρα και γκρέμισαν με μπουλντόζες άλλα τμήματα.

Όπως μεταδίδει το ethnos.gr, βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ισλαμικό Κράτος δείχνει τζιχαντιστές να καταστρέφουν με βαριοπούλες μνημεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μανία των τζιχαντιστών στρέφεται κατά αρχαιολογικών χώρων. Την προηγούμενη εβδομάδα οι ισλαμιστές είχαν καταστρέψει τον αρχαίο ασσυριακό αρχαιολογικό χώρο του Νιμρούντ, νότια της Μοσούλης, όπου κάποια από τα καλλιτεχνήματα είχαν επιβιώσει για περισσότερα από 1.500 χρόνια.

Η UNESCO καταδίκασε την ενέργεια ως «πολιτιστικό αφανισμό», τονίζοντας ότι συνιστά έγκλημα πολέμου.

Πριν από μία εβδομάδα οι ισλαμιστές είχαν δώσει στη δημοσιότητα βίντεο που τους έδειχνε να σπάνε αγάλματα στο μουσείο της Μοσούλης, το οποίο στέγαζε ασσυριακά και ελληνιστικά αριστουργήματα, που χρονολογούντο 3.000 χρόνια πριν.

Η πόλη Χάτρα

Σχόλια