default-image

Σομαλοί ισλαμιστές απειλούν την Κένυα ότι θα κοκκινίσει από το αίμα

Κόσμος
Σομαλοί ισλαμιστές απειλούν την Κένυα ότι θα κοκκινίσει από το αίμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σομαλοί ισλαμιστές απείλησαν σήμερα ότι θα πραγματοποιήσουν κι άλλες αιματηρές επιθέσεις στην Κένυα μετά το φόνο σχεδόν 150 ανθρώπων από μαχητές της οργάνωσης στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποίησαν την Πέμπτη σε κενυατικό πανεπιστήμιο.

Εντωμεταξύ, ο απολογισμός των νεκρών από την επίθεση στην πανεπιστημιούπολη της πόλης Γκαρίσα αυξήθηκε σε 148, όπως ανακοίνωσε αργά χθες, Παρασκευή, το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών Τζόζεφ Ενκαϊσέρι.

Πέντε συλλήψεις για τη σφαγή στην Κένυα

Την ίδια ώρα πέντε άτομα έχουν έως τώρα συλληφθεί για την πολύνεκρη επίθεση στην πανεπιστημιούπολη της πόλης Γκαρίσα, η οποία κατέληξε στο θάνατο 148 ανθρώπων, όπως δήλωσε σήμερα Σάββατο ο εκπρόσωπος του κενυατικού υπουργείου Εσωτερικών. Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει η οργάνωση Αλ-Σεμπάμπ, η οποία έχει ως βάση τη Σομαλία.

Ένας από τους συλληφθέντες πιάστηκε ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το σημείο της επίθεσης. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι υπόλοιποι τέσσερις συμμετείχαν στην επίθεση, όμως οι τρεις συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να διαβούν τα σύνορα με τη γειτονική Σομαλία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τα χαράματα της Πέμπτης τέσσερις ένοπλοι μασκοφόροι της οργάνωσης Σεμπάμπ πραγματοποίησαν επιδρομή σε πανεπιστημιούπολη της Γκαρίσα, πόλη που βρίσκεται 200 χλμ. από τα σομαλικά σύνορα, όπου κυνήγησαν και σκότωσαν φοιτητές.

Η οργάνωση Αλ-Σεμπάμπ, η οποία είναι σύμμαχος της Αλ-Κάιντα, δήλωσε πως η επίθεση αποτελεί αντίποινα για την παρουσία της Κένυας στη Σομαλία και την κακομεταχείριση μουσουλμάνων μέσα στην Κένυα.

«Καμιά προφύλαξη, κανένα μέτρο ασφαλείας δε θα μπορέσει να εγγυηθεί την ασφάλειά σας, να αποτρέψει μια άλλη επίθεση ή να προλάβει ένα άλλο λουτρό αίματος στις πόλεις σας», αναφέρει η οργάνωση σε μήνυμά της που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στο μήνυμα, το οποίο απευθύνεται στην κενυατική κοινή γνώμη, η οργάνωση υπόσχεται έναν μακρό και φρικτό πόλεμο, λέγοντας πως οι πόλεις της Κένυας «θα κοκκινίσουν από το αίμα». «Δε σας είναι αρκετό να αφήνετε την κυβέρνησή σας να ασκεί τις καταπιεστικές πολιτικές της χωρίς να διαμαρτύρεστε, αλλά διευκολύνετε τις πολιτικές τους εκλέγοντάς τους», σημειώνουν οι ισλαμιστές.

Η επιδρομή της Πέμπτης ήταν η μεγαλύτερη επίθεση στην Κένυα από το 1998, όταν η Αλ-Κάιντα είχε πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι και σκοτώσει περισσότερους από 200 ανθρώπους.

Ανακοίνωση Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για τη σφαγή των χριστιανών στην Κένυα

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με ανακοίνωσή του καταδικάζει «απερίφραστα την παράλογη ενέργεια τυφλής τρομοκρατικής βίας με θύματα δεκάδες Κενυάτες χριστιανούς φοιτητές».

«Αυτές οι αποτρόπαιες ενέργειες», σημειώνει η ανακοίνωση, «ισοδυναμούν με πλήρη απαξίωση της αξίας του ανθρωπίνου προσώπου και στρατεύονται εναντίον του δικαιώματος κάθε ανθρώπου ελεύθερα να θρησκεύει. Πλήττουν κατά τρόπο τραγικό την χριστιανική κοινότητα της χώρας, την αταλαντεύτως μαρτυρούσα και ομολογούσα την πίστη της στον Ιησού Χριστό, ο οποίος με την ενσάρκωσή Του υποστασίασε στο θεανδρικό πρόσωπό Του την Αγάπη, την Ειρήνη, τη Ζωή και την Ανάσταση.

Διατρανώνοντας την πλήρη αντίθεσή μας σε κάθε απάνθρωπη ενέργεια τρομοκρατίας, κινουμένη εκ κινήτρων θρησκευτικής δυσανεξίας, εκφράζουμε προς την Προεδρία και τον λαό της Κένυας τα πλέον θερμά συλλυπητήριά μας, συμμετέχουμε στο εθνικό πένθος και συμπαραστεκόμαστε στον ανείπωτο πόνο των οικογενειών των αθώων θυμάτων-μαρτύρων της πίστεως. Προσευχόμεθα δε διαπύρως προς τον Πανάγαθο Θεό μας να αναπαύσει τις ψυχές των αδικοχαμένων νέων και να ενισχύει τους δοκιμαζομένους οικείους τους».  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News