Κόσμος

Υεμένη: 38 Νεκροί σε μάχες κοντά σε πετρελαιοπηγές

Τη ζωή τους έχασαν σήμερα 38 άτομα σε μάχες που σημειώθηκαν ανάμεσα σε μαχητές σουνιτικών φυλών από τη μια και σιίτες αντάρτες με συμμάχους τους από την άλλη, κοντά σε μια περιοχή όπου βρίσκονται κοιτάσματα πετρελαίου στη νότια Υεμένη, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στις φυλές και στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι μαχητές των φυλών εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον μιας θέσης των ανταρτών στη Νούκουμπ, κοντά στην περιοχή Ουσάιλαν, όπου υπάρχουν πετρελαιοπηγές, στην επαρχία Σάμπουα, ανέφεραν οι πηγές.

«Οι Χούτι και οι σύμμαχοί τους έχασαν 30 άνδρες στις μάχες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε οκτώ μέλη των φυλών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας της Υεμένης.

Αυτόν τον πρώτο απολογισμό επιβεβαίωσαν πολλές πηγές προσκείμενες στις φυλές, σύμφωνα με τις οποίες η θέση εναντίον της οποίας έγινε η επίθεση ελεγχόταν από τους σιίτες αντάρτες που θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν και στρατιωτικούς πιστούς στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Ενιαία στρατιωτική δύναμη σχεδιάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος

Μια αραβική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας άρχισε την περασμένη Πέμπτη μια στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, διεξάγοντας αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Χούτι και των συμμάχων τους, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και προέλαυναν προς το προπύργιο του νυν προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Ο Χάντι βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία και ο υπουργός Εξωτερικών του, ο Ριάντ Γιασίν, δήλωσε χθες από το Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου συμμέχει στις εργασίες της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου, ότι ο πρόεδρος της Υεμένης δεν θα επιστρέψει στη χώρα «για την ώρα», τουλάχιστον έως ότου «η κατάσταση σταθεροποιηθεί».

Την ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, επικεντρώνεται στο να πολεμήσει του μαχητές Χούτι στην Υεμένη διεξάγοντας αεροπορικούς βομβαρδισμούς και δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να αναπτύξει χερσαία στρατεύματα, δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στις ΗΠΑ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Δεν έχουμε λάβει απόφαση να στείλουμε χερσαίες δυνάμεις» επισήμανε ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ στην εκπομπή Meet The Press.

«Μέχρι στιγμής, πρόκειται για μια επιχείρηση της πολεμικής αεροπορίας. Έχουμε εισηγηθεί αυτό το σχέδιο και εκτελούμε αυτό το σχέδιο» τόνισε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Υεμένης εξάλλου απέκλεισε σήμερα κάθε διάλογο με τους σιίτες αντάρτες Χούτι μέχρι εκείνοι να παραδοθούν κι ενώ συνεχίζεται η αεροπορική εκστρατεία του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία.

Σχόλια