default-image

Βόμβα μισού τόνου σε γειτονιά του Λονδίνου

Κόσμος
Βόμβα μισού τόνου σε γειτονιά του Λονδίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 1.200 κάτοικοι του νότιου Λονδίνου υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους, για να επιτρέψουν σε συνεργεία πυροτεχνουργών να εξουδετερώσουν βόμβα χιλίων λιβρών (455 κιλών) από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο τοπικός δήμος του Σάουθουορκ φρόντισε για τη στέγαση 80 ανθρώπων σε ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ όσοι επιθυμούσαν μπορούσαν να δειπνήσουν σε ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση γυμναστήριο και στη δημοτική βιβλιοθήκη της συνοικίας.

«Η γειτονιά μας επέδειξε ήθος ανάλογο με εκείνο του Μπλιτζ (όπως αποκαλούν οι Λονδρέζοι την επιχείρηση βομβαρδισμού της πόλης από τη γερμανική πολεμική αεροπορία του Χίτλερ τον χειμώνα του 1940 και την άνοιξη του 1941)», είπε η εκπρόσωπος του δήμου, Λουίζ Νίλαν.

Η μεγάλης ισχύος βόμβα εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών τη Δευτέρα, ενώ η αρχική ζώνη αποκλεισμού των 100 μέτρων, που είχαν ορίσει οι Αρχές, επεκτάθηκε αργότερα στα 400 μέτρα.

Η συνοικία του Σάουθουορκ, που σήμερα στεγάζει κατοικίες και καταστήματα, υπήρξε ένα από τα βιομηχανικά κέντρα της πρωτεύουσας τη δεκαετία του 1940 και ένας από τους κύριους στόχους των γερμανικών βομβαρδιστικών Heinkel He 111. Ο απηνής βομβαρδισμός του Λονδίνου, καθώς και άλλων βιομηχανικών και πολιτικών στόχων στη Βρετανία, προκάλεσε τον θάνατο περίπου 20.000 Βρετανών αμάχων, μόνο στην πρωτεύουσα.

 Μεταξύ 2009 και 2014, το πυροσβεστικό σώμα του Λονδίνου εκλήθη να εξουδετερώσει επτά βόμβες μεγάλης ισχύος από το Μπλιτζ, αν και οι εκκενώσεις κατοικιών σε μεγάλη κλίμακα, όπως η χθεσινή, αποτελούν σπάνιο φαινόμενο.

Πηγή: Καθημερινή

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News