Κόσμος

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση στην Τυνησία

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Εθνικό Μουσείο της Τύνιδας. Σε ηχογραφημένο μήνυμα που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο γίνεται αναφορά στους δύο ενόπλους που σκόρπισαν το θάνατο οι οποίοι περιγράφονται ως «ιππότες της οργάνωσης που ήταν οπλισμένοι με όπλα και βόμβες». Μάλιστα το Ισλαμικό Κράτος προαναγγέλλει και νέα χτυπήματα λέγοντας ότι «όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα αποτελούν την πρώτη σταγόνα της βροχής».

Νωρίτερα, η αστυνομία προχώρησε σε εννέα συλλήψεις για την επίθεση στο μουσείο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 23 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Οι πέντε από τους συλληφθέντες φαίνεται πως είχαν άμεση σχέση με τους δύο ενόπλους, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις έδρασαν υποστηρικτικά.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της χώρας, σύμφωνα με το kathimerini.gr, ο ένας από τους δύο ενόπλους που έκαναν την επίθεση ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες, ωστόσο δεν είχε εξακριβωθεί εάν ανήκε σε κάποια συγκεκριμένη εξτρεμιστική οργάνωση.

Φορώντας στρατιωτικές στολές, οι ένοπλοι, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως ο Γιασίν Λααμπίντι και Χατεμ Κατσναούι, εισέβαλαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο διεθνούς φήμης μουσείο Μπαρντό, που φιλοξενεί περίφημα ψηφιδωτά και άλλα κειμήλια ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας. Εκείνη τη στιγμή, το μουσείο ήταν γεμάτο επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων ομάδων τουριστών από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Ισπανία. Ταχύτατα, τυνησιακές δυνάμεις ασφαλείας έφτασαν στον τόπο του δράματος, ενώ το Κοινοβούλιο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το μουσείο στο κέντρο της πρωτεύουσας, εκκενώθηκε.

Σύμφωνα με το kathimerini.gr, δύο ώρες μετά την εισβολή των τρομοκρατών, οι δυνάμεις ασφαλείας επέδραμαν στο πρώην παλάτι που στεγάζει το μουσείο, σκότωσαν δύο εκ των ενόπλων και απελευθέρωσαν τους τουρίστες που κρατούνταν όμηροι.

Η επίθεση σηματοδοτεί την εξάπλωση της τρομοκρατίας σε άλλη μία αραβική χώρα της Μεσογείου, η οποία μέχρι χθες εθεωρείτο όαση ασφάλειας.

Σχόλια