Κόσμος

Πακιστάν: Σκότωσαν γιατρούς που έκαναν εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας

Ένοπλοι άνδρες σκότωσαν στο βορειοδυτικό Πακιστάν αστυνομικό και δύο γιατρούς, που συμμετείχαν στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, ασθένειας που πλέον είναι ενδημική μόνο σε τρεις χώρες, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία.

Οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον των δύο γυναικών γιατρών που χορηγούσαν το εμβόλιο σε παιδιά στο ορεινό χωριό Σεχάμπαντ, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

«Οι δύο γιατροί χορηγούσαν εμβόλια από το στόμα σε έναν καταυλισμό Αφγανών προσφύγων και τα περίχωρά του, όταν δύο ένοπλοι άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντας μία εξ αυτών και τον αστυνομικό που τις συνόδευε», δήλωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Μουχάμαντ Ιτζάζ Χαν.

Η δεύτερη γιατρός, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, υπέκυψε αργότερα στα τραύματά της, διευκρίνισε ο κ. Χαν. Το περιστατικό ανεβάζει πλέον σε 77 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στο Πακιστάν από τα τέλη του 2012 σε εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας.

Ομάδες των Ταλιμπάν και υπερσυντηρητικοί μουλάδες αντιτίθενται στον εμβολιασμό, τον οποίο θεωρούν συνομωσία της Δύσης που έχει στόχο να στειρωθούν οι μουσουλμάνοι.

Η αύξηση των επιθέσεων εναντίον των γιατρών που συμμετέχουν στους εμβολιασμούς έχει στερήσει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας και έχει συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων στο Πακιστάν.

Το 2014 περισσότεροι από 300 άνθρωποι διαγνώστηκαν να έχουν προσβληθεί από την πολιομυελίτιδα στο Πακιστάν, αριθμός που αντιστοιχεί στο 85% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων παγκοσμίως. Επρόκειτο επίσης για τα περισσότερα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία 15 χρόνια, γεγονός που εκτιμάται ότι συνέβαλε στην εξάπλωση της πολιομυελίτιδας στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή.

Σχόλια