Κόσμος

Νέες πιέσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία

Το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας λόγω της μη εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ αναμένεται να εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο τέλος της εβδομάδας.Το Κίεβο πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος διαμηνύει ότι δεν θα ληφθεί νέα δεσμευτική απόφαση έως τον Ιούνιο. Πιο αποφασιστική εμφανίζεται η Ουάσινγκτον.Στο στρατιωτικό πεδίο, ένας Ουκρανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα, στη διάρκεια μαχών.Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε τη Δευτέρα ότι θέλει οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσουν σαφές κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ότι θα επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, εάν η Μόσχα δεν εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ. «Αν οι δεσμεύσεις δεν εκπληρωθούν, πραγματικά ελπίζω ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Μαρτίου, θα ξεκαθαριστεί ότι οι κυρώσεις (εναντίον της Ρωσίας) θα συνεχίσουν να επιβάλλονται και θα κλιμακωθούν» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή 18η και 19η Μαρτίου, όμως ενδέχεται να το κάνει -ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία- τον προσεχή Ιούνιο, διεμήνυσε η καγκελάριος της Γερμανίας σύμφωνα με το in.gr.Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πιέζει τους Ευρωπαίους ηγέτες να δεσμευθούν αυτή την εβδομάδα ότι θα διατηρήσουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή μια εκεχειρία στην Ουκρανία, ουσιαστικά παρατείνοντας τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ως το τέλος του έτους. 

Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την πίεση στη Ρωσία με κυρώσεις μέχρι η Ουκρανία να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της, είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες και δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό την καλή θέληση των Ρώσων και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που χρειάζεται είναι να διατηρηθεί η πίεση» στο ίδιο επίπεδο, σημείωσε.


Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης σε ένα αυστηρό μήνυμά τους ότι είναι έτοιμες «να αυξήσουν το κόστος» για τη Ρωσία, αν η Μόσχα συνεχίσει να υπονομεύει την Ουκρανία. 

Σε συνάντησή του με την Ουκρανή υπουργό Οικονομικών Νατάλια Γιαρέσκο ο Αμερικανός ομόλογός της Τζακ Λιου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση, αν η Ρωσία συνεχίσει να υπονομεύει τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ουκρανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον ορισμένων Ουκρανών αυτονομιστών και μιας ρωσικής τράπεζας.

Σχόλια