default-image

Θα χρησιμοποιούσε και πυρηνικά

Κόσμος
Θα χρησιμοποιούσε και πυρηνικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτοιμος να θέσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την περίοδο της εισβολής στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπως δηλώνει ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος σε ντοκιμαντέρ που μετέδωσε την Κυριακή η ρωσική κρατική τηλεόραση. 

Η προβολή του ντοκιμαντέρ ήλθε εν μέσω της φημολογίας που έχει πυροδοτεί καθώς «αγνοούνται τα ίχνη» του Πούτιν από τις 5 Μαρτίου.

Σε απόσπασμα του ντοκιμαντέρ που είχε προβληθεί προ ημερών ο Ρώσος πρόεδρος δήλωνε πως είχε διατάξει την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «στο δρόμο προς την πατρίδα», όπως γράφεi το in.gr, ο Πούτιν υποστηρίζει πως η ζωή του Ουκρανού πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς διέτρεχε κίνδυνο, όπως και των Ρώσων της Κριμαίας προ της εισβολής και της ακόλουθης προσάρτησης της χερσονήσου στις 18 Μαρτίου εν μέσω διεθνούς κατακραυγής.

«Ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί να αποκόψουμε την Κριμαία από την Ουκρανία έως τη στιγμή που ξεκίνησαν αυτά τα γεγονότα, η ανατροπή της κυβέρνησης» λέει ο Ρώσος πρόεδρος.

Και ως προς να τεθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε καθεστώς επιχειρησιακής ετοιμότητας, ο Πούτιν απαντά: «Ήμασταν έτοιμοι να το κάνουμε αυτό».

«Η Κριμαία είναι ιστορικό μας έδαφος. Εκεί ζουν Ρώσοι. Βρίσκονταν σε κίνδυνο. Δεν μπορούμε να τους εγκαταλείψουμε» προσθέτει ο Ρώσος πρόεδρος.

Ισχυρίζεται επίσης, χωρίς να προχωρά σε λεπτομέρειες, ότι διεξήγαγε μία «κλειστή» δημοσκόπηση μεταξύ των κατοίκων της Κριμαίας, η οποία κατέδειξε ότι το 75% του γενικού πληθυσμού ήθελε να ενωθεί με τη Ρωσία.

Η Ρωσία είχε αρχικά αρνηθεί ότι ήταν Ρώσοι οι στρατιώτες που εμφανίστηκαν στην Κριμαία με στολές χωρίς διακριτικά -«οι πράσινοι μικροί άνθρωποι», όπως έγιναν γνωστοί. Ωστόσο μεταγενέστερα ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι ανέπτυξε στρατεύματα στη χερσόνησο «για να σταθούν δίπλα στις δυνάμεις αυτοάμυνας της Κριμαίας».

Η προβολή του ντοκιμαντέρ ήλθε εν μέσω της φημολογίας που έχει ξεσπάσει γύρω από τι μπορεί να συμβαίνει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση από τις 5 Μαρτίου και ανέβαλε προγραμματισμένη συνάντηση με τους ηγέτες Καζακστάν και Λευκορωσίας την περασμένη εβδομάδα.

Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει φήμες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να είναι άρρωστος ή ακόμη και... νεκρός, και επισημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα με τον Κιργίζιο ομόλογό του Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ.

Η τελευταία σχετική αναφορά ήλθε την Κυριακή από αυστριακή εφημερίδα, η οποία έγραψε ότι ο Πούτιν υποφέρει από πόνους στη μέση και ότι ένας εξειδικευμένος Βιεννέζος ορθοπεδικός ταξίδεψε εσπευσμένα στη Μόσχα για να του παράσχει φροντίδες.

Η εφημερίδα Kurier δεν κατονόμασε τον γιατρό, ούτε επικαλέστηκε κάποια πηγή στο δημοσίευμα, το οποίο σημειώνεται εν μέσω της συνεχιζόμενης σεναριολογίας σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Πούτιν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News