Κόσμος

"Ήπια ευθανασία" σε βαριά αρρώστους ενέκρινε η γαλλική Βουλή

Το κεντρικό τμήμα ενός ανθρωπιστικού νομοσχεδίου που επιτρέπει σε ορισμένες περιπτώσεις τη χρήση «βαθιάς καταστολής» έως το τελικό στάδιο της ζωής ενός ασθενούς που βρίσκεται στο τελικό στάδιο μιας νόσου και υποφέρει από αυτήν ενέκρινε το γαλλικό κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα στους ασθενείς που είναι στο τελικό στάδιο να «κοιμούνται πριν πεθάνουν για να μην υποφέρουν», ανέφερε ο εκ των εισηγητών του νομοσχεδίου Ζαν Λεονετί του δεξιού UMP. Το νομοσχέδιο θα προορίζεται στους ασθενείς με «σοβαρή και ανίατη ασθένεια» και σε καταστάσεις που περιγράφονται με ακρίβεια από τον προτεινόμενο νόμο.

Η καταστολή μπορεί να αποφασιστεί από την ιατρική ομάδα, όταν υποφέρει ο ασθενής, «η ζωή του οποίου θα τελειώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα» και όταν η κατάσταση του (πόνοι) δεν μπορεί να βελτιωθεί με τις θεραπείες των αναλγητικών.

Επίσης, θα είναι δυνατή «αν ο ασθενής δεν μπορεί να εκφράσει τη βούλησή του» σχετικά με την προτεινόμενη θεραπεία της ασθένειας του.

Μια από τις τροπολογίες του νομοσχεδίου η οποία ήταν πρόταση των Σοσιαλιστών, υποχρεώνει τα νοσοκομεία και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα να τηρούν μητρώα αλλά και την ανωνυμία όσων ασθενών ενδιαφέρονται για την «καταστολή μέχρι το θάνατό τους».

Πηγή: ethnos.gr

Σχόλια