default-image

Τανζανία: Ακρωτηρίασαν 6χρονο αλμπίνο κόβοντάς του το χέρι με ματσέτα!

Κόσμος
Τανζανία: Ακρωτηρίασαν 6χρονο αλμπίνο κόβοντάς του το χέρι με ματσέτα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H αστυνομία της Τανζανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε 7 υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για την επίθεση εναντίον ενός 6χρονου αλμπίνου, το χέρι του οποίου ακρωτηρίασαν άγνωστοι με μια ματσέτα το περασμένο σαββατοκύριακο.

Το μικρό αγόρι, σύμφωνα με το imerisia.gr, που ονομάζεται Μπαράκα Κόσμας, δέχθηκε επίθεση το Σάββατο το βράδυ, ενώ κοιμόταν με τη μητέρα του στο χωριό Κιπέντα, στην περιοχή Ρούκουα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, όταν οι δράστες εισέβαλαν στο σπίτι του.

«Έχουμε ήδη συλλάβει 7 υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας. Οι ανακρίσεις συνεχίζονται» δήλωσε σήμερα στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο (TBC1) ο υπαρχηγός της αστυνομίας της περιοχής, Λεόνς Ρουεγκασίρα.

Το παιδί και η μητέρα του νοσηλεύονται, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μεταξύ των υπόπτων βρίσκεται και ο πατέρας του παιδιού.

Στην Τανζανία, όπως αναφέρει το imerisia.gr, οι πάσχοντες από αλφισμό συχνά πέφτουν θύματα επιθέσεων, καθώς τα μέλη τους θεωρούνται "πολύτιμα" από όσους ασκούν μαύρη μαγεία.

Οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί ενόψει των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον προσεχή Οκτώβριο, καθώς ορισμένοι πολιτικοί απευθύνονται σε μάγους και παραδοσιακούς θεραπευτές για να ενισχύσουν τη θέση τους και αναζητούν φυλαχτά φτιαγμένα από μέλη αλμπίνων διότι θεωρούν πως έτσι μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες που έχουν να εκλεγούν, καταβάλλοντας από 600 δολάρια για κάθε μέλος.

Τη 2α Μαρτίου ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζακάγια Κικουέτε είχε υποσχεθεί να «λάβει όλα τα μέτρα» προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις.

Ο ίδιος είχε μιλήσει για «απαράδεκτες» ενέργειες που «συνιστούν ένα όνειδος για τους πολιτισμένους ανθρώπους και εκείνους που πιστεύουν στον Θεό».

Καταδικάζει ο ΟΗΕ

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι που πάσχουν από λευκοπάθεια, ιδίως παιδιά, έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί, απαχθεί ή έχουν πέσει θύματα απόπειρας απαγωγής στην ανατολική Αφρική όπου καταγράφεται αύξηση των επιθέσεων εναντίον των αλμπίνων τους τελευταίους 6 μήνες, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι καταγράφεται μία χαρακτηριστική άνοδος των περιστατικών με θύματα αλμπίνους στην Τανζανία, το Μαλάουι και το Μπουρούντι.

«Οι επιθέσεις αυτές είναι συχνά εντυπωσιακά άγριες, ενώ στοχοθετούνται ιδίως τα παιδιά» τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, σε μια ανακοίνωση.

«Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από αλμπινισμό ζουν σε συνθήκες άθλιου φόβου».

Τα παιδιά με λευκοπάθεια έχουν σταματήσει να πηγαίνουν σχολείο εξαιτίας του φόβου ότι θα τους επιτεθούν, θα τους δολοφονήσουν ή θα τα απαγάγουν, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο αξιωματούχος των ΗΕ ζήτησε από τις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής να εξασφαλίσουν ότι οι εγκληματίες που διαπράττουν τις επιθέσεις αυτές οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Ενδεχομένως δεν κάνουν αρκετά για να τους σταματήσουν» είπε ο εκπρόσωπος τύπου της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων στη Γενεύη σήμερα.

«Πρόκειται για έναν απίστευτα ευάλωτο πληθυσμό σε αυτές τις χώρες. Και όταν ακούς αυτού του είδους τις λεπτομέρειες για συμμορίες που περιφέρονται, κυνηγώντας στην κυριολεξία ανθρώπους με αλμπινισμό απλά για να κερδίσουν χρήματα ακρωτηριάζοντας τα άκρα τους και σκοτώνοντάς τους, τότε διερωτάσαι εάν έχουν γίνει αρκετά».

Στο Μαλάουι τουλάχιστον 6 περιστατικά έχουν καταγραφθεί το 2015, σε σύγκριση με 4 περιστατικά τα 2 προηγούμενα χρόνια. Η ηλικία των θυμάτων κυμαίνεται από 1 έως 68 ετών, την ώρα που στις απαγωγές συχνά εμπλέκονται συγγενείς.

Ο θείος ενός παιδιού βρίσκεται μεταξύ των 3 ανδρών που κατηγορούνται στο Μαλάουι για την απαγωγή μιας 11χρονης τον Ιανουάριο. Ο ίδιος αργότερα παραδέχθηκε ότι του είχαν υποσχεθεί να τον πληρώσουν 6.500 δολάρια για τη σορό της, επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Μάγοι πληρώνουν έως και 75.000 δολάρια για ολόκληρο το σώμα ενός αλμπίνου, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Τα περισσότερα περιστατικά έχουν καταγραφθεί στην Τανζανία, όπου έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 8 επιθέσεις, περιλαμβανομένων δύο φόνων και ενός βιασμού, από τον Αύγουστο, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News