default-image

Οι "Μάρτυρες" του "Πάπα" της βίντεο τέχνης

Κόσμος
Οι "Μάρτυρες" του "Πάπα" της βίντεο τέχνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Βρετανοί για μια ακόμα φορά πρωτοπορούν και έδωσαν την ευκαιρία στον διάσημο Αμερικανό καλλιτέχνη Μπιλ Βιόλα, τον αποκαλούμενο και Πάπα της βίντεο τέχνης να δημιουργήσει κάτι μοναδικό. Και όχι οπουδήποτε, αλλά στο ναό σύμβολο της πρωτεύουσας της χώρας, του Λονδίνου.

Μια καλλιτεχνική εγκατάσταση για την οποία απαιτήθηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια δουλειάς η οποία τοποθετήθηκε πίσω από την Αγία Τράπεζα του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Η εγκατάσταση έχει τίτλο "Μάρτυρες" και αποτελείται από τέσσερις οθόνες στις οποίες προβάλλονται βίντεο που δομούνται στην ιδέα, τεσσάρων ατόμων που βρίσκονται λίγα λεπτά πριν το θάνατο.

Το μαρτύριό τους προκαλείται από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, δηλαδή τη γη, τον αέρα, τη φωτιά και το νερό. Η εγκατάσταση είναι μόνιμη στο ναό μαζί με μια δεύτερη η οποία ονομάζεται Μαρία και πρόκειται σύντομα να βρει τη δική της θέση στο διάσημο ανά τον κόσμο μνημείο.

Όπως εξηγεί η συνεργάτης του Βιόλα, η Κίρα Περόβ ο στόχος ήταν να προκύψει μια δημιουργία παγκόσμιας εμβέλειας και όχι μόνο εστιασμένη στο Χριστιανισμό αλλά με σημείο αναφοράς της δυνάμεις της φύσης, μια από τις οποίες, είναι κατά κάποιον τρόπο και ο ίδιος ο θάνατος.

Η εγκατάσταση είναι δάνειο σε βάθος χρόνου από την φημισμένη πινακοθήκη του Λονδίνου, την Tate Modern, η οποία βρίσκεται πίσω από τον Καθεδρικό στον Τάμεση και φημίζεται για την πρωτοτυπία των εκθεμάτων της η οποία φιλοξενεί ήδη σημαντικά έργα του Βιόλα.   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News