default-image

Βρήκαν κατά τύχη θησαυρό στο βυθό

Κόσμος
Βρήκαν κατά τύχη θησαυρό στο βυθό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις κατά κανόνα γίνονται τυχαία. Όπως σε αυτή την περίπτωση όπου δύτες έπεσαν πάνω σε έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς αρχαίων νομισμάτων που εντοπίστηκε ποτέ στις μεσογειακές ακτές του Ισραήλ.  

Περίπου 2.000 κομμάτια που χρονολογούνται πριν από 1.000 χρόνια, εντοπίστηκαν στο βυθό της θάλασσας από μέλη ενός κλαμπ καταδύσεων, όπως ανέφερε η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων. Στην αρχή η ομάδα πίστεψε πως τα νομίσματα ήταν ψεύτικα και μάλιστα από κάποιο παιχνίδι, αλλά σύντομα διαπίστωσαν την σπουδαιότητα της ανακάλυψής τους.

Η Αρχή Αρχαιοτήτων δήλωσε πως η ανακάλυψη ήταν «τόσο πολύτιμη που θεωρείται ανεκτίμητη». Οι δύτες εξερευνούσαν ένα αρχαίο λιμάνι στην Καισαρεία, όταν εντόπισαν τον χρυσό. Συνέλλεξαν αρκετά νομίσματα και επέστρεψαν στην ακτή για να ενημερώσουν τον ιδιοκτήτη του κλαμπ καταδύσεων.

Οι ειδικοί που κλήθηκαν  αποκάλυψαν «σχεδόν 2.000 χρυσά νομίσματα διαφορετικής αξίας, που κυκλοφόρησαν κατά την κυριαρχία του Χαλιφάτου των Φατιμιδών, που κυβερνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής από το 909-1171. Ο θησαυρός, που ζυγίζει περίπου 9 κιλά, πιστεύεται ότι αποκαλύφθηκε ως αποτέλεσμα των χειμερινών καταιγίδων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News