default-image

Ν. Κορέα: Καρέ καρέ η επίθεση στον Αμερικανό πρέσβη

Κόσμος
Ν. Κορέα: Καρέ καρέ η επίθεση στον Αμερικανό πρέσβη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεφάτος, παρά την επέμβαση δυόμισι ωρών στην οποία υποβλήθηκε, δηλώνει ο πρεσβευτής της Νότιας Κορέας Μαρκ Λίπερτ μετά τον τραυματισμό του με μαχαίρι στο πρόσωπο από έναν εθνικιστή Κορεάτη ο οποίος του επιτέθηκε σήμερα το πρωί στη διάρκεια ενός φόρουμ στη Σεούλ με θέμα την επανένωση της Κορέας. «Αντάξια τιμωρία» χαρακτήρισε τη σοκαριστική επίθεση η Πιονγιάνγκ.

Ο 42χρονος Λίπερτ αιμορραγούσε από βαθιά τραύματα στο πρόσωπο και τον καρπό του, αλλά μπορούσε να περπατήσει μετά την επίθεση. Γιατροί είπαν αργότερα πως η κατάστασή του είναι σταθερή μετά την «πολύ επιτυχή» επέμβαση, κατά την οποία έγιναν 80 ράμματα στο πρόσωπό του.

Ο δράστης συνελήφθη και η αστυνομία ανακοίνωσε πως πρόκειται για τον 55χρονο Κιμ Κι-Γιόνγκ. Το 2010 ο Κιμ είχε προσπαθήσει να επιτεθεί στον ιάπωνα πρεσβευτή στη Νότια Κορέα εκτοξεύοντας εναντίον του ένα κομμάτι τσιμέντο και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης με αναστολή, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η επίθεση έγινε σε διαμαρτυρία κατά των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων που διεξάγουν νοτιοκορεατικά και αμερικανικά στρατεύματα και για τα οποία ο Κιμ είπε πως παρεμποδίζουν τη συμφιλίωση ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία αφού τον ανέκρινε.

Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγγείλει σε βάρος του Κιμ κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, δήλωσε αστυνομικός αξιωματούχος.

Αυτόπτες μάρτυρες και η αστυνομία έκαναν γνωστό πως ο Κιμ χρησιμοποίησε ένα μικρό μαχαίρι φρούτου για την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα κυβερνητικό κέντρο τεχνών που βρίσκεται απέναντι από την αυστηρά φρουρούμενη πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σεουλ.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτή την πράξη βίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Λίπερτ για να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο δράστης ήταν ντυμένος με παραδοσιακή κορεατική ενδυμασία και την ώρα που επιτέθηκε στον Λίπερτ φώναξε πως η Βόρεια και η Νότια Κορέα πρέπει να επανενωθούν. Φώναξε επίσης πως αντιτίθεται στα «πολεμικά γυμνάσια», μια αναφορά στις ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας που άρχισαν αυτή την εβδομάδα.

Από το 2006 ως το 2007, ο Κιμ είχε επισκεφθεί οκτώ φορές τη Βόρεια Κορέα, όπου είχε φυτέψει δένδρα κοντά στη μεθοριακή πόλη Καεσόνγκ, δήλωσε αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Ενοποίησης.

«Έφερα σε πέρας μια πράξη τρομοκρατίας», φώναξε ο Κιμ καθώς παριστάμενοι τον ακινητοποιούσαν στο πάτωμα μετά την επίθεση.

Ο Κιμ είπε στην αστυνομία πως έδρασε μόνος. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πως ο Κιμ είπε επίσης πως είχε συμμετάσχει στην ομάδα που το 1985 έσκισε και έκαψε μια αμερικανική σημαία στο χώρο της πρεσβείας στη Σεούλ.

Ο Κιμ είναι μέλος της οργάνωσης που υποστηρίζει την επανένωση της Κορέας και είχε οργανώσει την εκδήλωση. δήλωσε η αστυνομία. Είχε επίσης πραγματοποιήσει μοναχικές διαμαρτυρίες κατά της Ιαπωνίας για τα διαφιλονικούμενα νησιά που είναι γνωστά ως Ντόκντο στα κορεατικά και Τακεσίμα στα ιαπωνικά και, σύμφωνα με το μπλογκ του, τον περασμένο Νοέμβριο είχε ηγηθεί μιας διαμαρτυρίας έξω από αμερικανική στρατιωτική βάση στη Σεούλ.

«Ο τύπος μπαίνει μέσα ... Φωνάζει κάτι, κατευθύνεται στον πρεσβευτή και τον μαχαιρώνει στο πρόσωπο», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας Μάικλ Λαμπρό του Ινστιτούτου Αριράνγκ.

Γιατροί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο είπαν πως ο Λίπερτ έφερε μια πληγή 11 εκατοστών στο δεξί μέρος του προσώπου του και τραύμα στον αριστερό καρπό του. Θα νοσηλευθεί τρεις ή τέσσερις ημέρες. «Είμαι καλά και πολύ κεφάτος», έγραψε ο πρεσβευτής στο Twitter μετά την επέμβαση.

Το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA χαρακτήρισε την επίθεση «αντάξια τιμωρία για τις πολεμοκάπηλες ΗΠΑ» και έκανε λόγο για «το μαχαίρι της δικαιοσύνης» που, σύμφωνα με το KCNA, αντανακλά την οργή των Νοτιοκορεατών που αντιτίθενται στις στρατιωτικές ασκήσεις με συμμετοχή νοτιοκορεατικών και αμερικανικών δυνάμεων.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News