default-image

Μόσχα: Φώναξαν "δε φοβάμαι" στη μνήμη του Νέμτσοφ

Κόσμος
Μόσχα: Φώναξαν "δε φοβάμαι" στη μνήμη του Νέμτσοφ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρατώντας πλακάτ με τη δήλωση «Δεν φοβάμαι» χιλιάδες μοσχοβίτες πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής πορεία μνήμης για τον Μπόρις Νεμτσόφ, πολέμιο του Πούτιν που δολοφονήθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο σε πολύ μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο.

Οικογένειες, ηλικιωμένοι και νέοι πορεύτηκαν κατά μήκος της όχθης του ποταμού Μόσκοβα, με αργό βήμα, κρατώντας μεταξύ άλλων και φωτογραφίες του θύματος της επίθεσης, στελέχους της αντιπολίτευσης και πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού της χώρας.

Η δολοφονία του έγινε με τρόπο που υποδεικνύει ότι οργανώθηκε από επαγγελματίες εκτελεστές, όπως γίνεται σαφές και από τα πλάνα που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας και είδαν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή.

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο με τη στιγμή της δολοφονίας:

Η εκτέλεση του Νεμτσόφ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας όσο και στη διεθνή κοινότητα, ενώ έρχεται να επιτείνει το διχασμό στη ρωσική κοινωνία σε βαθμό που απειλεί κατά κάποιους το ίδιο το μέλλον της Ρωσίας, όπως γράφει το Reuters.

«Εάν μπορέσουμε να σταματήσουμε την καμπάνια του μίσους κατά της αντιπολίτευσης, θα έχουμε μία ευκαιρία να σώσουμε τη Ρωσία. Εάν όχι, αντιμετωπίζουμε το φάσμα της ευρείας κοινωνικής σύγκρουσης», προειδοποίησε ο Γενάντι Γκούντκοφ, ηγέτης της αντιπολίτευσης. «Οι Αρχές είναι διεφθαρμένες και δεν επιτρέπουν να τις απειλήσει τίποτε. Ο Μπόρις τους ξεβόλευε».

https://www.youtube.com/watch?v=0Eth5EYuc7g?feature=player_detailpageΧιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους της Μόσχας σε μια πορεία αφιερωμένη στη μνήμη του Μπορίς Νεμτσόφ. Η εν ψυχρώ εκτέλεση του ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης δίπλα στο Κρεμλίνο σοκάρει τη ρωσική κοινή γνώμη.

Οι διωκτικές Αρχές που ερευνούν την υπόθεση, σύμφωνα με το ethnos.gr, ανέφεραν ότι εξετάζουν σειρά από στοιχεία, μεταξύ τους και ο εβραίος στην καταγωγή Νέμτσοφ να σκοτώθηκε από φανατικούς ισλαμιστές, ή και να εκτελέστηκε από άλλο αντιπολιτευόμενο χώρο με στόχο να σπιλωθεί το όνομα του Πούτιν. Όπως γράφει το Reuters, πρόκειται για μηχανισμό που λογοδοτεί απευθείας στον Ρώσο πρόεδρο.

Η δεύτερη αυτή εκδοχή προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, με πολλούς να την χαρακτηρίζουν απόδειξη του κυνισμού στην ηγεσία της Ρωσίας, που κλιμακώνει τον εθνικισμό, το μίσος και την αντιδυτική υστερία για να αυξήσει την υποστήριξη στις πολιτικές της Ουκρανία και να «σκεπάσει» τις ευθύνες της για την οικονομική κρίση.

«Είναι ένα πλήγμα για τη Ρωασία. Εάν τιμωρούνται έτσι οι πολιτικές απόψεις, αυτή η χώρα απλά δεν έχει μέλλον», είπε άλλο ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Σεργκέι Μιτρότκιν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News