Κόσμος

Η Σουηδία καταργεί τα ρατσιστικά ονόματα πτηνών

Το πουλί «νέγρος» θα ονομάζεται πλέον «μαύρο πουλί», ενώ μια αντίστοιχη αλλαγή ονόματος προβλέπεται για το «γυφτοπούλι»: η Ορνιθολογική Εταιρεία της Σουηδίας αποφάσισε να αλλάξει τα τις «ρατσιστικές» ονομασίες πτηνών σε έναν νέο κατάλογο της ορνιθοπανίδας.

Η παρατήρηση πουλιών είναι μια δημοφιλής ενασχόληση στη Σουηδία, φαίνεται όμως ότι οι κοινές ονομασίες που δόθηκαν σε κάποια είδη τους τελευταίους αιώνες μπορούν σήμερα να θεωρηθούν προσβλητικές για ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Εκτός από το πουλί «νέγρο» και το «γυφτοπούλι», άλλα παραδείγματα είναι το κάφερ (caffer), ένας χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούσαν κατά των μαύρων οι λευκοί της Νοτίου Αμερικής, και θυμίζει το πουλί κάφερ (kaffer) στη Σουηδία. Ακόμα, το πτηνό «Χότεντοτ», η ονομασία που είχαν δώσει οι ολλανδοί άποικοι στην αφρικανική φυλή των Καεκάε, και σήμερα θεωρείται προσβλητική.

«Καθώς εργαζόμασταν στη λίστα συνειδητοποιήσαμε ότι ορισμένα παλιά ονόματα δεν είναι πλέον κατάλληλα» δήλωσε στη Washington Post ο Άντερς Βίρντχαϊμ, υπεύθυνος Επικοινωνίας στην ορνιθολογική εταιρεία.

Δήλωσε πάντως ότι τα προσβλητικά ονόματα δεν πρέπει να θεωρηθούν ενδεικτικά για τη στάση της σουηδικής κοινωνίας. «Από τις χιλιάδες ονομασίες που εξετάσαμε, μόνο δέκα θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικά ή ρατσιστικά» επισήμανε.

Ο νέος κατάλογος περιλαμβάνει τις σουηδικές, κοινές ονομασίες για 10.709 είδη πτηνών που απαντώνται όχι μόνο στη Σουηδία αλλά και σε άλλες χώρες.

Οι αλλαγές δεν αφορούν τις επιστημονικές, λατινικές ονομασίες των ειδών.

Πηγή: in.gr

Σχόλια