Κόσμος

Ο Λονδρέζος Μοχάμεντ Εμουάζι είναι ο τζιχαντιστής δήμιος «Τζον»

Ο Βρετανός υπήκοος γεννημένος στο Κουβέιτ Μοχάμεντ Εμουάζι, γόνος ευκατάστατης οικογένειας που μεγάλωσε στο Δυτικό Λονδίνο και αποφοίτησε από κολέγιο με δίπλωμα προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τη μάσκα που φορά ο «τζιχαντιστής Τζον», όπως αποκαλύπτουν BBC και Washington Post.

Πρόσωπο γνωστό στις βρετανικές αρχές, ο δήμιος των τζιχαντιστών πιστεύεται ότι έφυγε για τη Συρία το 2012 και έκτοτε εντάχθηκε στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους για να καταστεί σύμβολο της βαρβαρότητάς του.

Το βρετανικό δίκτυο μεταδίδει πως «συμπεραίνει» πως το πρόσωπο πίσω από τη μάσκα είναι ο Μοχάμεντ Εμουάζι. Στο πραγματικό όνομα του «τζιχαντιστή Τζον» αναφέρεται και η Washington Post επικαλούμενη φίλους και άτομα εν γνώσει της υπόθεσης.

Οι βρετανικές υπηρεσίες είχαν αποφασίσει να μην αποκαλύψουν το όνομά του νωρίτερα για επιχειρησιακούς λόγους, λέει το βρετανικό δίκτυο.

Ο μασκοφόρος δήμιος με τη βρετανική προφορά εμφανίστηκε γα πρώτη φορά σε βίντεο να αποκεφαλίζει on camera τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ τον περασμένο Αύγουστο.

Το ίδιο σκηνικό τρόμου επαναλήφθηκε στα βίντεο αποκεφαλισμού του επίσης Αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ, του Βρετανού εργαζόμενου σε οργάνωση αρωγής Ντέιβιντ Χέινς, του Βρετανού οδηγού ταξί Άλαν Χένινγκ και του Αμερικανού εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Αμπντούλ Ραχμάν-Κάσιγκ, γνωστού και ως Πήτερ.

Ο «τζιχαντιστής Τζον» βρίσκεται ανάμεσα στους έως και 500 Βρετανούς που πιστεύεται ότι μάχονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Φέρεται ως ο αρχηγός ομάδας τεσσάρων Βρετανών τζιχαντιστών που τους αποκαλούν «Beatles» εξαιτίας της καταγωγής τους.

Πηγή: in.gr

Σχόλια