Κόσμος

Απομάκρυνση βαρέων όπλων στην ανατολική Ουκρανία

Υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Κιέβου και φιλορώσων αυτονομιστών για να ξεκινήσει η απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικού του ουκρανικού στρατού. «Τα έγγραφα υπεγράφησαν για να ξεκινήσει η απομάκρυνση των βαρέων όπλων απ' όλη τη γραμμή του μετώπου» δήλωσε ο στρατηγός Ολεξάντρ Ροζμάζνιν.

Αν και κάποια μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αυτό θα ξεκινήσει ήδη από σήμερα, ο Ροζμάζιν εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς κάτι τέτοιο. Από την πλευρά του ο Έντουαρντ Μπασούριν, διοικητής των φιλορώσων ανταρτών, δήλωσε ότι οι αυτονομιστές θα ξεκινήσουν την Κυριακή τη διαδικασία απομάκρυνσης των βαρέων όπλων, που αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Το σχέδιο υπεγράφη χθες το βράδυ (…) Ξεκινώντας από σήμερα έχουμε δύο εβδομάδες για να απομακρύνουμε τα βαρέα όπλα» είπε ο Μπασούριν. Πάντως και ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο επεσήμανε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν επιβεβαίωση ότι οι αντάρτες έχουν αρχίσει τη διαδικασία.

Οι πρόεδροι των αυτοανακηρυχθεισών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο και του Λουχάνσκ Ίγκορ Πλοτνίσκι υπέγραψαν το Σάββατο ένα χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των όπλων, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο των ανταρτών DAN.

Η απομάκρυνση των όπλων περιλαμβάνεται στην ειρηνευτική συμφωνία Μινσκ 2, που υπεγράφη στις 12 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Η διαδικασία αυτή, που προϋποθέτει την κατάπαυση του πυρός, αναμενόταν να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί στις 3 Μαρτίου, όμως ακόμη δεν έχει αρχίσει εξαιτίας της επίθεσης των ανταρτών στην πόλη Ντεμπάλτσεβε, την οποία κατέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Σχόλια