Κόσμος

Σπάει ρεκόρ το ποσοστό φτώχειας στη Γερμανία

"Ποτέ πριν [σ.σ. από την ένωση του 1990] δεν είχαμε τόσο υψηλά επίπεδα φτώχειας και τόσο μεγάλες τοπικές διαφοροποιήσεις όσο σήμερα", δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Paritaetische Wohlfahrtsverband - Gesamtverband, Ούλριχ Σνάιντερ, στην παρουσίαση έρευνας για τη φτώχεια, στο Βερολίνο.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Spiegel, οι τάσεις που καταγράφονται στη μελέτη του εν λόγω Ινστιτούτου, για τη φτώχεια στη Γερμανία, είναι πολύ ανησυχητικές, παρά το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται και η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό φτώχειας στη Γερμανία αυξήθηκε στο 15,5% το 2013, σε σχέση με ποσοστό 15% που καταγράφηκε για το 2012. Με βάση τα παραπάνω, συνολικά, ο αριθμός των φτωχών στη Γερμανία υπολογίζεται στα 12,5 εκατομμύρια άτομα. Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός της χώρας φτάνει τα 80 εκατομμύρια.

Στην έκθεση που συνοδεύει τη μελέτη, σημειώνεται ότι "το 43% των μονογονεϊκών οικογενειών και σχεδόν το 60% των ανέργων έχει καταγραφεί ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, έχοντας κατά μέσο όρο εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εισοδήματος στη Γερμανία".

Ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις καταγράφονται ση φτώχεια στις μεγάλες ηλικίες, αλλά και στα παιδιά. Στις μεγάλες ηλικίες, από το 2006, εμφανίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στα επίπεδα φτώχειας, τα οποία ανεβαίνουν τέσσερις φορές γρηγορότερα από εκείνα στον συνολικό πληθυσμό, σημείωσε, σχετικά, ο Ούλριχ Σνάιντερ. Στα παιδιά δε, το ποσοστό φτώχιας έφτασε το 19,2%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 1 στα 5 παιδιά στη Γερμανία είναι φτωχό.

Η έκθεση κάνει αναφορά στο γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση της φτώχειας, παρόλο που οι αριθμοί δείχνουν μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης. Υπάρχει "πλήρης αποσύνδεση των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφει η γερμανική οικονομία και της ανόδου της φτώχειας στην χώρα", κατήγγειλε ο Σνάιντερ, ενώ το γεγονός ότι πολλές θέσεις εργασίας στη Γερμανία προσφέρουν μισθούς πείνας, εξηγεί εν μέρει τον λόγο που η πτώση της ανεργίας από μόνη της δεν μειώνει τη φτώχεια.

"Το χάσμα μεταξύ των πιο πλούσιων κρατιδίων με τα φτωχότερα κρατίδια μεγεθύνεται όλο και περισσότερο", τόνισε ο Ούλριχ Σνάιντερ, με το Paritaetische Wohlfahrtsverband - Gesamtverband να απευθύνει έκκληση να αυξηθεί το ύψος των κοινωνικών επιδομάτων, και των προγράμματων αρωγής των μακροχρόνια ανέργων και των μητέρων με μονογονεϊκές οικογένειες.

Πηγή: pathfinder.gr

Σχόλια