default-image

Βρέθηκε ανεκτίμητος θησαυρός 2.000 αρχαίων νομισμάτων στο βυθό της Μεσογείου

Πολιτισμός
Βρέθηκε ανεκτίμητος θησαυρός 2.000 αρχαίων νομισμάτων στο βυθό της Μεσογείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς αρχαίων νομισμάτων που εντοπίστηκε ποτέ στις μεσογειακές ακτές του Ισραήλ, ανακάλυψαν κατά λάθος οι δύτες.

Περίπου 2.000 κομμάτια που χρονολογούνται πριν από 1.000 χρόνια, εντοπίστηκαν στο βυθό της θάλασσας από μέλη ενός κλαμπ καταδύσεων, όπως ανέφερε η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων.

Στην αρχή η ομάδα πίστεψε πως τα νομίσματα ήταν ψεύτικα και μάλιστα από κάποιο παιχνίδι, αλλά σύντομα διαπίστωσαν την σπουδαιότητα της ανακάλυψής τους. Η Αρχή Αρχαιοτήτων δήλωσε πως η ανακάλυψη ήταν «τόσο πολύτιμη που θεωρείται ανεκτίμητη».

Οι δύτες εξερευνούσαν ένα αρχαίο λιμάνι στην Καισαρεία, όταν εντόπισαν τον χρυσό. Συνέλλεξαν αρκετά νομίσματα και επέστρεψαν στην ακτή για να ενημερώσουν τον ιδιοκτήτη του κλαμπ καταδύσεων.

Οι ειδικοί που εκλήθησαν αποκάλυψαν «σχεδόν 2.000 χρυσά νομίσματα διαφορετικής αξίας, που κυκλοφόρησαν κατά την κυριαρχία του Χαλιφάτου των Φατιμιδών, που κυβερνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής από το 909 - 1171.

Ο Κόμπι Σαρβίτ, διευθυντής της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων της χώρας, δήλωσε πως οι ανασκαφές θα πραγματοποιηθούν με την ελπίδα να ρίξουν περισσότερο φως στην προέλευση του θησαυρού. Και πρόσθεσε: «Πιθανότατα υπάρχει εκεί ένας θησαυρός από κάποιο επίσημο σκάφος που βρισκόταν στο δρόμο προς την Αίγυπτο με τους φόρους που είχε περισυλλέξει».

Ο θησαυρός, που ζυγίζει περίπου 9 κιλά, πιστεύεται ότι αποκαλύφθηκε ως αποτέλεσμα των χειμερινών καταιγίδων.

Πηγή: imerisia.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News