Κόσμος

Τουρκία: "Βροχή" οι συλλήψεις για την εξύβριση Ερντογάν

Το να ασκεί κανείς κριτική στον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί ριψοκίνδυνη ενέργεια στην Τουρκία, όπου 4 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διάστημα λίγων ημερών με τις κατηγορίες της εξύβρισης ή συκοφαντικής δυσφήμησης, όπως μετέδωσε την Τρίτη ο τουρκικός Τύπος.Αυτό το κύμα συλλήψεων ακολούθησε τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή σε πολλές πόλεις της χώρας όπου οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών που έχει επιβληθεί στα παιδιά στα δημόσια σχολεία.


Η πιο χαρακτηριστική υπόθεση αφορά τον Ονούρ Κιλίτς, 25 ετών, που οργάνωσε μία από τις συγκεντρώσεις στη Σμύρνη (δυτικά). Ο νεαρός άνδρας συνελήφθη επειδή φώναζε το σύνθημα «Ερντογάν, κλέφτη, δολοφόνε», όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

«Δεν προσέβαλα κανέναν, απλά είπα την αλήθεια» υποστήριξε ο ίδιος.


Ένας άλλος διαδηλωτής στη Σμύρνη επίσης συνελήφθη καθώς φώναζε το ίδιο σύνθημα. Και δύο άλλοι αυτήν την φορά στο Γκεμπζέ, στην ανατολική Κωνσταντινούπολη και στην επαρχία Μανίσα (δυτικά) με την κατηγορία ότι προέβησαν σε προσβλητικές δηλώσεις εναντίον του Τούρκου προέδρου.


Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όλοι τους είναι αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης ως 4 ετών.Ο τουρκικός τύπος βρίθει από ανάλογα περιστατικά, που γίνονται σε καθημερινή σχεδόν βάση: άνθρωποι συλλαμβάνονται και/ή παραπέμπονται στη δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι εξύβρισαν τον Ερντογάν, στον οποίο οι πολέμιοί του προσάπτουν απολυταρχισμό.Με αφορμή την υπόθεση του Κιλίτς, η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία παρενέβη απευθύνοντας έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις και τις φυλακίσεις με την κατηγορία της εξύβρισης του προέδρου καθώς υπογραμμίζουν ότι παραβιάζουν «το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης»

Πηγή:real.gr

Σχόλια