default-image

Μνημόνιο συνεργασίας κυπριακής ΑΟΖ και Αιγύπτου

Κόσμος
Μνημόνιο συνεργασίας κυπριακής ΑΟΖ και Αιγύπτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μνημόνιο συνεργασίας, ανοίγοντας το δρόμο για από κοινού εκμετάλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου "Αφροδίτη" της κυπριακής ΑΟΖ, υπέγραψαν στο Κάιρο η Κύπρος και η Αίγυπτος.

Το μνημόνιο υπέγραψαν από τη μεριά της Κυπριακής Δημοκρατίας ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακοτρύπης και από τη μεριά της Αιγύπτου ο υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων, Σιερίφ Ισμαήλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το μνημόνιο θα διευκολύνει τη συνεργασία των δύο χωρών στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», αξιοποιώντας υφιστάμενες υποδομές της Αιγύπτου προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών, αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο.

Η συμφωνία θα εξουσιοδοτεί την Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου και την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) να εξετάσουν τις τεχνικές λύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω απευθείας θαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο.

Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί η χρήση των υποδομών φυσικού αερίου και θα επιτευχθεί προστιθέμενη αξία, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Αίγυπτο, ενώ στόχος είναι η κατάληξη σε συμφωνία εντός έξι μηνών από τη σημερινή υπογραφή του μνημονίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News