default-image

Τουρκία: Μαζικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία της φοιτήτριας

Κόσμος
Τουρκία: Μαζικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία της φοιτήτριας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο θάνατος της Εζγκετσάν Ασλάν, 20χρονης φοιτήτριας η οποία βιάσθηκε, δολοφονήθηκε και κάηκε, προκάλεσε κύμα αποτροπιασμού στη χώρα, το οποίο στρέφεται και προς το ισλαμο-συντηρητικό καθεστώς που κατηγορείται για αδράνεια.

Από την Παρασκευή, μετά την ανακάλυψη του πτώματος της νεαρής γυναίκας κοντά στο Μερσίνα, χιλιάδες άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, κατέβηκαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας για να εκφράσουν την οργή τους και κυρίως για να καταγγείλουν την ανησυχητική αύξηση της βίας κατά των γυναικών στην Τουρκία.

Οι φεμινιστικές οργανώσεις καλούν τις γυναίκες να φορέσουν πένθος και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυσθεί από εκκλήσεις για αντίδραση που ζητούν από τα θύματα να βγουν από τη σιωπή τους υπό το hashtag #sendeanlat (μίλα κι εσύ).

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. Οι επιθέσεις και οι δολοφονίες γυναικών έχουν γίνει ρουτίνα στην Τουρκία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπιλγκέ Ντινλέρ, αρχιτέκτονας από την Αγκυρα, φορώντας μαύρο ταγέρ και μαύρα γάντια.

Ο άνκορμαν του τηλεοπτικού δικτύου CNN-Turk Χακάν Τσελάν ντύθηκε επίσης στα μαύρα. «Είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα, είμαι άνδρας και ντρέπομαι», δήλωσε στον αέρα.

Η Εζγκετσάν Ασλάν εξαναφανίσθηκε στις 11 Φεβρουαρίου. Το πτώμα της βρέθηκε δύο μέρες αργότερα σε ποτάμι κοντά στην πατρίδα της, Ταρσό.

Η γυναίκα είχε βιαστεί και στη συνέχεια χτυπήθηκε με σιδηρολοστό από τον οδηγό του λεωφορείου το οποίο την έφερνε από το πανεπιστήμιο στο σπίτι της. Με τη βοήθεια δύο συνεργών, ανάμεσά τους και του πατέρα του, ο βιαστής και δολοφόνος Αχμέτ Σούφι Αλτιντόκεν έκοψε στη συνέχεια τα χέρια του θύματός του και έβαλε φωτιά στο πτώμα για να εξαφανίσει τα ίχνη του DNA.

Οι τρεις δράστες, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, εντοπίστηκαν γρήγορα, συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν, ομολόγησαν και φυλακίστηκαν την Κυριακή.

Μετά την κηδεία της νεαρής φοιτήτριας την Παρασκευή, οι διαδηλώσεις πληθύνονται σε ολόκληρη τη χώρα και λαμβάνουν πολιτικό χαρακτήρα.

Όπως έκανε τον Μάιο του 2014, μετά την καταστροφή στο ορυχείο της Σόμα με 301 νεκρούς, η τουρκική αντιπολίτευση, σχολιάζοντας την τραγωδία, κατηγορεί την κυβέρνηση.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επέρριψε ευθεώς την ευθύνη για την αύξηση της βίας κατά των γυναικών στην θρησκευτική «ηθική» του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Το AKP ανήλθε στην εξουσία με το επιχείρημα ότι η ηθική έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα, αλλά η δημοκρατία και η ηθική έχουν χάσει πολύ αίμα όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε ο κεντροαριστερός κεμαλιστής ηγέτης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, έχει πολλαπλασιάσει τελευταία τις υποτιμητικές δηλώσεις για τις γυναίκες. Πρόσφατα τόνισε ότι θεωρεί πως η ισότητα ανδρών - γυναικών είναι «ενάντια στη φύση», ενώ ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, είχε συμβουλέψει προηγουμένως τις γυναίκες να μην γελούν δημόσια για λόγους ευπρέπειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News