default-image

Νετανιάχου καλεί Εβραίους να επιστρέψουν στο Ισραήλ

Κόσμος
Νετανιάχου καλεί Εβραίους να επιστρέψουν στο Ισραήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επειτα από τη φονική επίθεση σε συναγωγή της Κοπεγχάγης, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι τέτοιες επιθέσεις ενδεχομένως να συνεχιστούν και ότι το Ισραήλ θα καλωσόριζε Εβραίους της Ευρώπης οι οποίοι θα επέλεγαν να εγκατασταθούν εκεί.

«Αυτό το κύμα επιθέσεων και οι φονικές αντισημιτικές επιθέσεις που εντάσσονται σε αυτό αναμένεται να συνεχιστούν», δήλωσε την Κυριακή ο Νετανιάχου κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου περιγράφοντας τις επιθέσεις ως «εξτρεμιστική ισλαμική τρομοκρατία».

«Οι Εβραίοι δικαιούνται να έχουν προστασία σε όλες τις χώρες, αλλά εμείς λέμε στους Εβραίους, στους αδελφούς και τις αδελφές μας, το Ισραήλ είναι η πατρίδα σας. Προετοιμαζόμαστε και κάνουμε έκκληση για την απορρόφηση μίας μαζικής εισροής από την Ευρώπη», είπε ο Νετανιάχου.

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει τον Ιανουάριο μετά τις επιθέσεις σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ στο Παρίσι. Τα σχόλιά του φάνηκε τότε να ενόχλησαν τους γάλλους ηγέτες καθώς επιχειρούσαν να καθησυχάσουν την εβραϊκή κοινότητα της χώρας ότι είναι ασφαλής η παραμονή της στη Γαλλία.

Το 2004, όπως αναφέρει tovima.gr, ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν είχε προκαλέσει την οργή της Γαλλίας καλώντας τους Εβραίους της Γαλλίας να φύγουν από τον «αγριότερο αντισημιτισμό» της πατρίδας τους και να εγκατασταθούν στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, σημειώνει το Reuters, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τέτοια φρασεολογία.

Σύμφωνα με τον «Νόμο περί Επιστροφής» που έχει ψηφίσει το Ισραήλ, οποιοσδήποτε με τουλάχιστον έναν Εβραίο πρόγονο δικαιούται να μεταναστεύσει στο Ισραήλ και να λάβει αυτόματα την ισραηλινή υπηκοότητα.

Ο Νετανιάχου είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να καταθέσει σήμερα σχέδιο που θα ενθαρρύνει την υποδοχή των Εβραίων από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ουκρανία και ότι, σε δεύτερο χρόνο, θα εξετάσει το θέμα της μετανάστευσης και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το Σάββατο, σύμφωνα με tovima.gr, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Δανίας, οι οποίες κατά την αστυνομία πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο δράστη. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε στην επίθεση σε εκδήλωση για την προώθηση της ελευθερίας του λόγου κι ένας άλλος- ένας φρουρός ασφαλείας -στην επίθεση σε γειτονική συναγωγή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News