default-image

Δανία: Πυροβολισμοί σε καφέ με στόχο σκιτσογράφο

Κόσμος
Δανία: Πυροβολισμοί σε καφέ με στόχο σκιτσογράφο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις τραυματίες, και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες και ένας νεκρός, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τους πυροβολισμούς αγνώστων εναντίον καφέ στην Κοπεγχάγη, όπου πραγματοποιούνταν συνάντηση με αντικείμενο την ελευθερία του λόγου, από το Σουηδό καλλιτέχνη Λαρκς Βιλκς (φωτογραφία κάτω).

Από το αντικείμενο της συζήτησης στο καφέ αλλά και την παρουσία εκεί του Βιλκς εικάζεται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.

Ο Σουηδός Λαρκς Βιλκς, ομιλητής στην εκδήλωση, έχει αντιμετωπίσει πολλές απειλές για καρικατούρες του προφήτη Μωάμεθ που δημοσίευσε το 2007.

Το κανάλι TV2 δήλωσε ότι διακρίνονται 30 τρύπες από σφαίρες στο παράθυρο του καφέ Krudttoenden. «Είμαι ακόμη ζωντανός στην αίθουσα», δήλωσε στο Twitter o Γάλλος πρέσβης στη Κοπεγχάγη.

Μια από τους διοργανωτές της εκδήλωσης δήλωσε στο Associated Press ότι o Βιλκς ήταν παρών στην εκδήλωση, αλλά δεν τραυματίστηκε.

Σύμφωνα και με το Reuters τόσο ο καλλιτέχνης όσο και ο Γάλλος πρέσβης που συμμετείχε στην εκδήλωση είναι σώοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία της Δανίας οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο.

Το καφέ, που βρίσκεται βόρεια της Κοπεγχάγης, φιλοξενούσε την εκδήλωση με τίτλο "Τέχνη, βλασφημία και η ελευθερία της έκφρασης".

Ο Λαρς Βιλκς προκάλεσε πολεμική το 2007, καθώς δημοσίευσε σκίτσα που παρίσταναν τον προφήτη Μωάμεθ ως σκύλο, γεγονός που συνοδεύτηκε από τη διατύπωση απειλών εναντίον του από ισλαμιστικές οργανώσεις. Έκτοτε, ζει υπό ενισχυμένη αστυνομική προστασία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News