Κόσμος

Νιγηρία: Στρατιώτες απώθησαν την Μπόκο Χαράμ από την Γκόμπε

Οι ένοπλοι ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ απωθήθηκαν σήμερα από την πόλη Γκόμπε της βορειοανατολικής Νιγηρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση πηγής ασφαλείας της νιγηριανής κυβέρνησης.

Νωρίτερα το Σάββατο, βαριά οπλισμένοι άνδρες της Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσαν επίθεση στην Γκόμπε και κατέλαβαν ένα σημείο ελέγχου, ενώ χθες, Παρασκευή, η οργάνωση επιτέθηκε για πρώτη φορά σε χωριό του Τσαντ σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους.

Σημειώνεται ότι η Μπόκο Χαράμ επιδιώκει την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους και συνιστά τη σοβαρότερη απειλή για την ασφάλεια της Νιγηρίας, καθώς έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, ευθύνεται για εκατοντάδες απαγωγές και έχει εντείνει τις απειλές στις γειτονικές της χώρες, το Καμερούν, το Τσαντ και το Νίγηρα, όλες εκ των οποίων συμμετέχουν πλέον στην επιχείρηση εξουδετέρωσης των μελών της.

Στο μεταξύ, η Νιγηρία μετέθεσε κατά έξι εβδομάδες την προγραμματισμένη για σήμερα διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών επικαλούμενη απειλές ασφαλείας από την Μπόκο Χαράμ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν, ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal. «Μήπως δε μάχονται κατά του ΙΚ (των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους); Γιατί να μην έρθουν στη Νιγηρία;», είπε κατά τη διάρκεια της αποκλειστικής του συνέντευξης στην εφημερίδα, που δημοσιεύτηκε χθες Παρασκευή.

«(Οι Αμερικανοί) είναι φίλοι μας. Αν η Νιγηρία έχει κάποιο πρόβλημα, τότε περιμένω από τις ΗΠΑ να έρθουν να μας βοηθήσουν», πρόσθεσε ο 57χρονος πρόεδρος.

Σχόλια