Κόσμος

Συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία

Σε κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία συμφώνησαν το Κίεβο και οι φιλορώσοι αντάρτες έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες 15 ωρών. Την ανακοίνωση έκαναν ξεχωριστά οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, της Ουκρανίας Βίκτορ Ποροσένκο και από κοινού ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, που επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Μινσκ για να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξε συμφωνία και για την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου σε 14 ημέρες αν και ορισμένα θέματα μένει να επιλυθούν ως προς αυτό το σημείο.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την απελευθέρωση του συνόλου των αιχμαλώτων.

«Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία επί των ουσιωδών θεμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εφαρμόσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τον σεβασμό των πολιτών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε μετά την επίτευξή της συμφωνίας ότι αυτή «σηματοδοτεί την ανάκτηση ελέγχου των συνόρων από την Ουκρανία».

«Η συμφωνία για την εκεχειρία στην Ουκρανία είναι ελπιδοφόρα ακόμα κι αν δεν έχουν γίνει όλα όσα θα έπρεπε», δήλωσε από τη μεριά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η επιτευχθείσα συμφωνία "δεν είναι συνολική" και δεν ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες του Βερολίνου, αλλά είναι ένα αναγκαίο βήμα προς τον τερματισμό της βίας και προς ένα νέο πολιτικό momentum.

"Το σημαντικότερο είναι ότι η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός...ενισχύσαμε τις συμφωνίες του Μινσκ του περασμένου Σεπτεμβρίου", δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

"Για ορισμένα θέματα αυτό δεν θα είναι αρκετό. Προσδοκούσαμε περισσότερα - αλλά είναι αυτό επί του οποίου μπορούσαν να συμφωνήσουν οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας", είπε προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες υπήρξαν εξαιρετικά δύσκολες και εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές διαπραγματεύθηκαν καλή τη πίστει και ότι θα απόσχουν από κάθε ενέργεια τις επόμενες ημέρες που θα απειλήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η άφιξη των τεσσάρων ηγετών στο Μινσκ παρέμενε αμφίβολη μέχρι χθες το μεσημέρι, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου απειλούσαν να ανατινάξουν τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία -μια «ύστατη προσπάθεια» διπλωματικής εκτόνωσης της κρίσης, όπως έχει χαρακτηριστεί- προτού καν ξεκινήσει. Η επιβεβαίωση της συνάντησης συνοδεύτηκε από πληροφορίες ρωσικών διπλωματικών πηγών κατά τις οποίες είχε επέλθει ουσιώδης πρόοδος στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας να εκτιμάται στα επίπεδα του 70%.

Της έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών είχε προηγηθεί δραματική κλιμάκωση των εχθροπραξιών, καθώς τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα επεδίωξαν να διαμορφώσουν τετελεσμένα στο πεδίο της μάχης, ώστε να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση. Κερδισμένοι από αυτή την αιματηρή αναμέτρηση βγήκαν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές, οι οποίοι κέρδισαν νέα εδάφη στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Η χθεσινή ημέρα ήταν μία από τις πιο φονικές από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσοτέρων των 5.400 ανθρώπων. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχασε 19 άνδρες στις σφοδρές μάχες για την υπεράσπιση του Ντεμπάλτσεβε, που πολιορκείται από ρωσόφωνους αντάρτες. Στο κυριότερο προπύργιο των αυτονομιστών, το Ντονέτσκ, 11 άμαχοι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σοβαρά όταν όλμος έπληξε στάση λεωφορείων.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια