Κόσμος

Ενθύμια από την πρώτη βόλτα στο Φεγγάρι

Μια τσάντα γεμάτη καλώδια τροφοδοσίας και σφιγκτήρες σίγουρα δεν μπορεί να έκανε εντύπωση την Κάρολ Άρμστρονγκ όταν τα βρήκε καταχωνιασμένα σε μια ντουλάπα στο σπίτι της στο Οχάιο.

Ωστόσο τα αντικείμενα αυτά, που παρέμεναν εκεί για περισσότερο από 4 δεκαετίες ήταν στην πραγματικότητα ανεκτίμητα ενθύμια από την πιο διάσημη διαστημική αποστολή, κατά την οποία ο σύζυγός της έγινε ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη.

Η τσάντα, περιείχε αντικείμενα που βρίσκονταν στην ιστορική αποστολή του Apollo 11, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν και η κάμερα που τράβηξε την κάθοδο του Άρμστρονγκ στην επιφάνεια της Σελήνης στις 20 Ιουλίου 1969.

Τα αντικείμενα που θα έπρεπε να είχαν παραμείνει στη Σελήνη, ώστε να μην προσθέτουν έξτρα βάρος στην κάψουλα για την απογείωση από την σεληνιακή επιφάνεια, θα εκτεθούν στο Smithsonian National Air and Space Museum μαζί με άλλα αντικείμενα από την αποστολή. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι «ανεκτίμητης ιστορικής αξίας».

Ο Άλλαν Νίντελ, επικεφαλής του τμήματος ιδαστημικής ιστορίας του Μουσείου δήλωσε πως «από όσο γνωρίζουμε, ο Νιλ δεν συζήτησε ποτέ με κανέναν την ύπαρξη αυτών των αντικειμένων και κανείς δεν τα είχε δει εδώ και 45 χρόνια από την επιστροφή του από την Σελήνη». Μάλιστα ο Άρμστρονγκ δεν είχε αναφέρει την ύπαρξη αυτής της τσάντας ούτε στον βιογράφο του Τζέιμς Χάνσεν.

Πηγή: kypros.com

Σχόλια