default-image

Σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία

Κόσμος
Σύνοδος κορυφής για την Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την πραγματοποίηση της συνόδου στο Μινσκ της Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος. Η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί «την Τετάρτη, αν καταφέρουμε μέχρι τότε να συμφωνήσουμε σε έναν ορισμένο αριθμό σημείων για τα οποία έχουμε συζητήσει εντατικά τον τελευταίο καιρό», επιβεβαίωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Η συνάντηση, σύμφωνα με το ethnos.gr, αποφασίστηκε έπειτα από την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους «ομολόγους του τού Κιέβου, του Βερολίνου και του Παρισιού, στο λεγόμενο "σχήμα Νορμανδίας"», διευκρίνισε. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης «συμφωνήσαμε πως θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε μία συνάντηση του ίδιου σχήματος» μεταξύ των τεσσάρων ηγετών στο Μινσκ, εξήγησε ο ρώσος πρόεδρος.

Νωρίτερα, την είδηση είχε ανακοινώσει η γερμανική καγκελαρία. Σκοπός, σύμφωνα με την ανακοίνωση, να σχεδιαστεί ένα περίγραμμα λύσης για την Ουκρανία.

Της συνάντησης θα προηγηθεί μια σύνοδος ειδικών στο Βερολίνο στις 9 Φεβρουαρίου, στη συνέχεια μία σύνοδος της «Ομάδας Επαφής», η οποία αποτελείται από ρώσους και ουκρανούς εκπροσώπους και εκπροσώπους του ΟΑΣΕ, που θα έχει σκοπό «να προετοιμάσει τις προϋποθέσεις και τα ουσιαστικά θέματα», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Για «σημαντικές αποφάσεις» που θα ληφθούν κατά τη συνόδο, έκανε λόγο μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί εκ νέου τις τελευταίες ημέρες έπειτα από αρκετούς μήνες νηνεμίας και το Παρίσι και το Βερολίνο ανέλαβαν μία πρωτοβουλία «τελευταίας ευκαιρίας» στην προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη. Ο Ολάντ και η Μέρκελ διαπραγματεύθηκαν για πέντε ώρες την Παρασκευή στη Μόσχα με τον Πούτιν. Σκοπός ήταν να επιτευχθεί συμφωνία για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, που παραμένουν νεκρό γράμμα.

Πολλοί αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι που βρέθηκαν στο Μόναχο για μία διάσκεψη για την ασφάλεια απηύθυναν αυτό το σαββατοκύριακο πιεστικές εκκλήσεις για την εξεύρεση μίας λύσης, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο συνέχισαν να επιρρίπτουν η μία στο άλλο την ευθύνη για τη σύγκρουση ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και στις ουκρανικές δυνάμεις που προκάλεσε περισσότερους από 5.300 θανάτους, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σε διάστημα δέκα μηνών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News