default-image

NATΟ: Στηρίζει την πρωτοβουλία Ολάντ-Μέρκελ για την Ουκρανία

Κόσμος
NATΟ: Στηρίζει την πρωτοβουλία Ολάντ-Μέρκελ για την Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλήρως στηρίζει την ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία που ανέλαβαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, το ΝΑΤΟ, καθώς η κατάσταση στη χώρα είναι "κρίσιμη", όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, είναι κρίσιμη», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, κατά την άφιξή του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Στηρίζω πλήρως τις νέες προσπάθειες της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Ολάντ για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης» στη σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 5.300 ανθρώπους μέσα σε 10 μήνες, πρόσθεσε.

Ο Φρανσουά Ολάντ και η Άγκελα Μέρκελ αναμένονται το βράδυ στο Κρεμλίνο, όπου θα επιχειρήσουν να πείσουν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αποδεχτεί το νέο ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο προτάθηκε λόγω της εντατικοποίησης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία από τις αρχές του έτους. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκατοντάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και «οι αυτονομιστές προωθήθηκαν πέρα από την αρχική γραμμή επαφής», συνέχισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Έχουν εφοδιαστεί με όπλα τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό τους επέτρεψε να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις», υποστήριξε, κάνοντας λόγο για «επιθετικές ενέργειες» εκ μέρους της Ρωσίας στο πλαίσιο αυτό.

Στο περιθώριο της Συνόδου του Μονάχου ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. «Θα επαναλάβω ότι η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της», είπε.

Θα έχει επίσης συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News