default-image

ΗΠΑ - Ρωσία: Σκληρή αντιπαράθεση για την Ουκρανία

Κόσμος
ΗΠΑ - Ρωσία: Σκληρή αντιπαράθεση για την Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη απειλή για το Κίεβο», δήλωσε από την Ουκρανική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι και κάλεσε τη Μόσχα να δεσμευθεί άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.

«Η μεγαλύτερη απειλή για την Ουκρανία είναι η ρωσική επίθεση που συνεχίζεται στα ανατολικά», όπου η ένοπλη σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 5.300 ανθρώπους μέσα σε σχεδόν δέκα μήνες, δήλωσε ο κ. Κέρι, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον, ενώ αναζητεί διπλωματική λύση, «δε θα κλείσει τα μάτια» στα ρωσικά άρματα μάχης και τους Ρώσους μαχητές οι οποίοι περνούν τα σύνορα με την Ουκρανία και ότι η Ρωσία οφείλει «να δεσμευθεί άμεσα» σε κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, όπου στηρίζει τους φιλορώσους αντάρτες.

Ο κ. Κέρι τόνισε ακόμη πως «πρέπει να υπάρξει άμεση δέσμευση για μια πραγματική κατάπαυση του πυρός, η οποία να μην είναι μόνο ένα κομμάτι χαρτί με λέξεις, αλλά να ακολουθηθεί από συγκεκριμένες ενέργειες».

Η Ρωσία απορρίπτει επίμονα τις κατηγορίες από το Κίεβο και τη Δύση ότι υποστηρίζει με στρατεύματα και βαριά όπλα τη φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Ρωσία: "Εάν δώσετε όπλα στην Ουκρανία..."

Η κυβέρνηση της Ρωσίας θα θεωρήσει ενδεχόμενη απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία απειλή για την εθνική της ασφάλεια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς.

Ο κ. Λουκασέβιτς έκανε το σχόλιο αυτό αναφερόμενος στις εκκλήσεις του Κιέβου προς τις ΗΠΑ να προμηθεύσουν στην Ουκρανία όπλα, ώστε ο ουκρανικός στρατός να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες, οι οποίοι προελαύνουν.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε ακόμη το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί όπλα τα οποία έχουν αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό των όπλων μαζικής καταστροφής στην ανατολική Ουκρανία.

Είπε επίσης ότι πιθανή παράδοση αμερικανικών θανατηφόρων όπλων στο Κίεβο θα επιφέρει «κολοσσιαία ζημιά» στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News