default-image

Απαγχονισμοί τζιχαντιστών ως αντίποινα για τον Ιορδανό πιλότο

Κόσμος
Απαγχονισμοί τζιχαντιστών ως αντίποινα για τον Ιορδανό πιλότο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα σε οργή, σοκ και αγανάκτηση για την ασύλληπτης βαρβαρότητας δολοφονία του πιλότου που κρατούσαν όμηρο οι τζιχαντιστές, η Ιορδανία εκτέλεσε λίγες ώρες μετά την κατάδικο που ζητούσε η ISIS ως αντάλλαγμα και άλλον έναν κατάδικο που είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Οι καταδικασθέντες απαγχονίστηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στη φυλακή του Σουαγκά, έξω από την πρωτεύουσα.

Εκτελέστηκε η ιρακινή Σατζίντα αλ Ρισάουι, η οποία είχε καταδικαστεί ήδη σε θάνατο για το ρόλο της σε τρομοκρατική επίθεση το 2005, και ο Ζαΐντ αλ Καρμπουλί, που είχε καταδικαστεί σε υπόθεση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Οι τζιχαντιστές της ISIS ζητούσαν την απελευθέρωση της αλ Ρισάουι ως αντάλλαγμα για τη ζωή του δεύτερου Ιάπωνα ομήρου (του Κέντζι Γκότο), ο οποίος εκτελέστηκε το Σαββατοκύριακο, και τη ζωή του ιορδανού πιλότου.

Ο 26χρονος πιλότος ήταν χειριστής ιορδανικού μαχητικού που συμμετείχε στις πολυεθνικές επιχειρήσεις εναντίον θέσεων της ISIS. Eίχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών τον Δεκέμβριο όταν το μαχητικό του συνετρίβη πάνω από τη Ράκα.

Η ISIS δημοσίευσε την Τρίτη το βίντεο με την φρικτή εκτέλεσή του, προκαλώντας οργή στην Ιορδανία και αγανάκτηση σε ολόκληρη την υφήλιο.

Το καθεστώς Άσαντ στη Συρία κάλεσε την Ιορδανία να συνεργαστούν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και του βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία, καταδικάζοντας τη «στυγερή» δολοφονία του ιορδανού πιλότου από τους τζιχαντιστές, όπως μετέδωσε την Τετάρτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Ιορδανία -η οποία μετέχει στους υπό τις ΗΠΑ αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων των τζιχαντιστών«"να συνεργαστούν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας όπως αυτή εκδηλώνεται από την οργάνωση Daesh [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους], το Μέτωπο Αλ Νόσρα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με αυτές στη Συρία και στην περιοχή».

Και οι δύο οργανώσεις έχουν καταλάβει εδάφη στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν δέχονται να συμμετέχει στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Εν τω μεταξύ, το αιγυπτιακό πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ, ένας από τους εγκυρότερους θεσμούς του σουνιτικού Ισλάμ, ο οποίος εδρεύει στο Κάιρο, ζήτησε την Τετάρτη «να σκοτωθούν, να σταυρωθούν και να ακρωτηριασθούν στα χέρια και τα πόδια» οι «τρομοκράτες» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μετά την εκτέλεση του πιλότου.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News