Κόσμος

Βρέθηκαν τα χαμένα γλυπτά του Μιχαήλ Αγγέλου

Μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της τέχνης γράφεται στη Βρετανία. Διεθνής ομάδα ειδικών υπό το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Μουσείο Φιτζγουίλιαμ εμφανίζονται σχεδόν σίγουροι ότι δυο ορειχάλκινα αγάλματα, ύψους ενός μέτρου, τα οποία παρουσιάζουν έναν νέο άνδρα και έναν άλλο μεγαλύτερης ηλικίας γυμνούς να ιππεύουν πάνθηρες φιλοτεχνήθηκαν από το Μιχαήλ Άγγελο και αποτελούν τα μόνα χάλκινα γλυπτά που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα του διάσημου καλλιτέχνη της Αναγέννησης, ο οποίος φιλοτέχνησε τις θρυλικές νωπογραφίες στην οροφή της Καπέλα Σιξτίνα.

Τα γλυπτά είχαν αποδοθεί στον Μιχαήλ Αγγελο, όταν έγινε η καταγραφή τους για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, αλλά κατά τα επόμενα 120 χρόνια η πατρότητά τους αμφισβητήθηκε λόγω της απουσίας υπογραφής του καλλιτέχνη και αποδεικτικών στοιχείων. Ωστόσο το φθινόπωρο του 2014, ο Παύλος Ιωαννίδης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ανακάλυψε ένα σκίτσο που παρουσίαζε έναν νέο γεροδεμένο άνδρα να ιππεύει  πάνθηρα, αντίγραφο χαμένων προπλασμάτων του Μιχαήλ Αγγέλου που είχε σχεδιάσει ένας μαθητής, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Μιχαήλ Αγγελος είχε συλλάβει ένα ασυνήθιστο έργο γλυπτικής.

Μάλιστα στυλιστικές μελέτες κατέδειξαν ότι τα δυο έργα πρέπει να φιλοτεχνήθηκαν από το 1500 έως το 1510. Σημειώνεται ότι ήταν γνωστό πως ο Μιχαήλ Άγγελος είχε φιλοτεχνήσει ορειχάλκινα αγάλματα, αλλά όλα τους θεωρούνταν ότι είχαν χαθεί.

Σχόλια