Κόσμος

Συνάντηση στις 9 Φεβρουαρίου Ομπάμα-Μέρκελ

Με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις 9 Φεβρουαρίου, στον Λευκό Οίκο, για να συζητήσουν κυρίως για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και την Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε πως «οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένων αυτών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της αντιτρομοκρατίας, του Ισλαμικού Κράτους, του Αφγανιστάν και του Ιράν».

Η κ. Μέρκελ πρόκειται μεταβεί επίσης την ίδια εβδομάδα στην Οτάβα για να συναντήσει τον πρωθυπουργό του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ.

Στην Ουάσινγκτον, η καγκελάριος θα συναντήσει τον κ. Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο, σε μια στιγμή κατά την οποία οι Δυτικοί απειλούν τη Ρωσία με νέες κυρώσεις για το ρόλο της στο φιλορωσικό αποσχιστικό κίνημα στην ανατολική Ουκρανία.

Η επίσκεψη είναι η δεύτερη την οποία πραγματοποιεί η Μέρκελ στο Λευκό Οίκο μετά τις 2 Μαΐου 2014 και το σκάνδαλο των υποκλοπών του κινητού τηλεφώνου της από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA.

Για την αμερικανική κυβέρνηση, η συνάντηση υπογραμμίζει «τη σημασία της γερμανο-αμερικανικής συνεργασίας στον κόσμο, καθώς και την ισχυρή και διαρκή φιλία» μεταξύ των δύο χωρών.

Σχόλια