Κόσμος

Μεγαλειώδης διαδήλωση των Podemos στη Μαδρίτη

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης σήμερα Σάββατο, στη σθεναρότερη επίδειξη στήριξης προς το αριστερό κόμμα Podemos, που τάσσεται κατά των προγραμμάτων λιτότητας.

Μάλιστα. κατά την κεντρική του ομιλία, ο ηγέτης του κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας σημείωσε πως ο Ραχόι θα χάσει στην Ισπανία όπως ο Σαμαράς στην Ελλάδα, καθώς η γερμανική Ευρώπη της Μέρκελ δεν μπορεί να συνεχίσει. «Φυσάει άνεμος δημοκρατικής αλλαγής στην Ευρώπη», τόνισε. «Η αλλαγή ξεκίνησε από την Αθήνα. Τώρα είναι η δική μας ώρα», πρόσθεσε.

«Δεν κάνουμε αυτή τη συγκέντρωση για να ζητήσουμε κάτι από την κυβέρνηση, αλλά για να πούμε ότι το 2015 θα υπάρχει μια κυβέρνηση των πολιτών», είπε ακόμη ο Ιγκλέσιας.

Το πλήθος φώναζε το σύνθημα «ναι, μπορούμε» και «τικ τακ τικ τακ», υπονοώντας ότι ο χρόνος τελειώνει για την πολιτική ελίτ της χώρας.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες (λόγω προφανώς της νίκης του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα με το οποίο πολλοί το συγκρίνουν όπως γράφει το Ρόιτερς) αλλά και ισπανικές σημαίες και πανό που έγραφαν «τώρα είναι η αλλαγή».

Το κόμμα Podemos («Μπορούμε») ιδρύθηκε μόλις πριν από 1 χρόνο, αλλά προκάλεσε αίσθηση καθώς κέρδισε 5 έδρες στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην παρούσα χρονική στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των περιφερειακών και βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν εντός του 2015.

Οι Podemos επιστράτευσαν όλα τα μέσα που διαθέτουν για την επιτυχία της συγκέντρωσης. Πάνω από 260 πούλμαν έφτασαν στη Μαδρίτη για να μεταφέρουν πολίτες, ενώ τουλάχιστον 100 μέλη των Podemos διέθεσαν τα αυτοκίνητά τους για τον ίδιο σκοπό.

«Οι πολίτες βαρέθηκαν με τους πολιτικούς», δήλωσε η Αντονία Φερνάνδεθ, μία 69χρονη συνταξιούχος από τη Μαδρίτη που συμμετείχε στην κινητοποίηση μαζί με την οικογένειά της.

Ο Φερνάνδεθ, που ζει με το σύζυγό της με 700 ευρώ το μήνα, το άθροισμα των συντάξεών τους, επισήμανε ότι κατά το παρελθόν ψήφιζε το σοσιαλιστικό κόμμα, ωστόσο έχει χάσει την πίστη της λόγω των χειρισμών του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας που επέβαλε. «Εάν θέλουμε να έχουμε μέλλον, χρειαζόμαστε δουλειές», τόνισε.

Σχόλια