Κόσμος

Με κόλλα κολλήθηκε η γενειάδα του Τουταγχαμών

Διαψεύδει το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου ότι προκλήθηκε ανεπανόρθωτη ζημιά στη χρυσή μάσκα του Φαραώ Τουταγχαμών όταν οι συντηρητές χρησιμοποίησαν κόλα για να κολλήσουν τη γενειάδα της μάσκας που είχε κοπεί  όταν εργαζόμενοι άλλαζαν τα φώτα στην προθήκη και προφανώς άγγιξαν κατά λάθος το πολύτιμο έκθεμα.

Σε συνέντευξη Τύπου το υπουργείο εκτίμησε ότι τα ΜΜΕ υπερέβαλαν και διευκρίνισε ότι η γενειάδα και η μάσκα είχαν κατασκευαστεί χωριστά και συγκολλήθηκαν το 1941. Οι αρμόδιοι διευκρίνισαν ότι η αποκόλληση έγινε τον Αύγουστο, παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιήθηκε κόλλα όμως διέψευσαν ότι η ζημιά ήταν τόσο σοβαρή εξηγώντας ότι είναι αναστρέψιμη.  

Το θέμα όπως εξήγησαν πρόκειται τις προσεχείς ημέρες να απασχολήσει ειδική ομάδα συντηρητών. Σημειώνεται ότι παρά το ότι η "γενειάδα" της χρυσής μάσκας είχε αποσπαστεί τον περασμένο Αύγουστο, το Αιγυπτιακό Μουσείο όπου φυλάσσεται δεν είχε δημοσιοποιήσει τη ζημιά έως ότου εμφανίστηκαν φωτογραφίες στο διαδίκτυο.

Στις εικόνες αυτές διακρίνεται μία γραμμή κόλλας γύρω από το υπογένειο της μάσκας του βασιλιά Τουταγχαμών, προκαλώντας εικασίες σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς.   

Σχόλια