Κόσμος

Αίγυπτος: Αιματηρή η 4η επέτειος από την πτώση Μουμπάρακ

Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα Κάιρο και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, οι διαδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του 2011 που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ οδήγησαν σε συγκρούσεις πολιτών με τις δυνάμεις ασφαλείας, με απολογισμό τουλάχιστον έντεκα νεκρούς.

Στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, σημειώθηκε και μια βομβιστική επίθεση, με θύμα τουλάχιστον έναν άνθρωπο. Ο διαδηλωτής τραυματίστηκε θανάσιμα από σκάγια, δήλωσαν οι πηγές ασφαλείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο άνδρας ήταν ένοπλος.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, μία βόμβα εξερράγη με στόχο αστυνομικούς που στέκονταν έξω από έναν αθλητικό όμιλο στο Κάιρο, δήλωσαν οι πηγές.

Στην Μπαχέιρα, στην περιοχή του Δέλτα του Νείλου, σε απόσταση περίπου 170 χλμ. από το Κάιρο, δύο μαχητές σκοτώθηκαν όταν εξερράγησαν οι βόμβες τις οποίες προσπαθούσαν να τοποθετήσουν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Στο Κάιρο, αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες σε θωρακισμένα οχήματα, απέκλεισαν μεγάλες οδικές αρτηρίες περιλαμβανομένων εκείνων που οδηγούν στην πλατεία Ταχρίρ.

Υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν κοντά στην Ταχρίρ κρατώντας φωτογραφίες του, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς, προτού περικυκλωθούν από την αστυνομία. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα γα να διαλύσουν μία διαδήλωση στην πλατεία Ραμσή του Καΐρου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στο προάστιο Ματαρίγια του Καΐρου, οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον περίπου 900 διαδηλωτών.

Δυνάμεις ασφαλείας στάλθηκαν επίσης στην πλατεία Ραμπάα στο βορειοανατολικό Κάιρο, όπου εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι σκοτώθηκαν τον Αύγουστο του 2013 σε έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρόεδρος Φάταχ αλ Σίσι επικρότησε την επιθυμία για αλλαγή που επέδειξαν οι Αιγύπτιοι πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά είπε ότι χρειάζεται υπομονή προκειμένου να επιτευχθούν όλοι «οι στόχοι της επανάστασης».

Οι δυνάμεις ασφαλείας καταστέλλουν τη διαφωνία αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας τον Ιούλιο του 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του.

Σημειώνεται ότι δεκάδες ήταν πέρυσι οι διαδηλωτές που σκοτώθηκαν κατά την ίδια επέτειο σε εξεγέρσεις που επικεντρώθηκαν γύρω από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Σχόλια