Κόσμος

Τόκιο: "Αξιόπιστο" το βίντεο της εκτέλεσης του Ιάπωνα

Βίντεο που καταγράφει τον αποκεφαλισμό ενός εκ των δύο Ιαπώνων ομήρων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους περιήλθε στην κατοχή της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Το Τόκιο επισημαίνει ότι το βίντεο της εκτέλεσης του Ιάπωνα ομήρου είναι «αξιόπιστο» και χαρακτηρίζει την εκτέλεση του επιχειρηματία Χαρούνα Γιουκάουα «αποτρόπαιη και απαράδεκτη ενέργεια», ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του άλλου κρατούμενου, που εμφανίζεται στο βίντεο.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε την Κυριακή ότι η δολοφονία του Ιάπωνα ομήρου από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι κάτι «εξωφρενικό και ανεπίτρεπτο» λέγοντας ότι η χώρα του δε θα ενδώσει στους τρομοκράτες επιβεβαίωσε ουσιαστικά και την αυθεντικότητα του βίντεο που δημοσιοποίησαν οι τζιχαντιστές. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του δολοφονημένου ομήρου, Αρούνα Γιουκάουα.

«Εξετάσαμε αυτές τις εικόνες και τις αναλύσεις συνεχίζοντας προσεκτικά, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε παρά να πούμε ότι η αξιοπιστία τους είναι μεγάλη», δήλωσε ο Άμπε στη δημόσια ιαπωνική τηλεόραση NHK, επιβεβαιώνοντας και τις δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα που έγιναν νωρίτερα, για την αυθεντικότητα του βίντεο που δημοσιοποίησαν οι τζιχαντιστές.

Και το αμερικανικό κέντρο SITE που ειδικεύεται στις on-line παρακολουθήσεις των τζιχαντιστών είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η θεωρεί αυθεντικό το ηχογραφημένο βίντεο και τη «στοπ καρέ» εικόνα με τον αποκεφαλισμένο του Ιάπωνα ομήρου «λόγω της εκτεταμένης έρευνας και της γνώσης των υποδομών του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ομάδων τζιχαντιστών στο διαδίκτυο».

Συλλυπητήρια από Ολάντ και Κάμερον

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε τη «βάρβαρη δολοφονία» του Ιάπωνα ομήρου από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ζητώντας την «άμεση» απελευθέρωση του δεύτερου Ιάπωνα που είναι στα χέρια των ισλαμιστών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδικάζει απερίφραστα τη βάρβαρη δολοφονία του Αρούνα Γιουκάουα, από τους τρομοκράτες», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ηλύσια Πεδία τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή. «Απευθύνουμε έκκληση για την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου που είναι επίσης όμηρος», συμπληρώνεται.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους εξέφρασε επίσης «τα συλλυπητήριά του προς την κυβέρνηση, το λαό της Ιαπωνίας και την οικογένεια του θύματος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Ολάντ επίσης χαιρετίζει «την αποφασιστική δέσμευση της Ιαπωνίας στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και τον ενεργό ρόλο της στην προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή», αναφέρει η ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας. «Οι δύο φίλες χώρες μας συνεργάζονται μαζί ενάντια στους τζιχαντιστές», προσθέτει ο Ολάντ. «Η Ιαπωνία μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Γαλλίας», επισημαίνει.

Την εκτέλεση του Ιάπωνα ομήρου καταδίκασαν νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Κάμερον εξέφρασε την υποστήριξή του στον Ιάπωνα ομόλογό του Σίνζο κμπε, και την «αποφασιστική του συμπεριφορά» έναντι των τζιχαντιστών του ΙΚ, που απαιτούσαν την καταβολή λύτρων ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την απελευθέρωση των δύο Ιαπώνων ομήρων.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στο λαό της Ιαπωνίας για αυτή τη φρικτή απώλεια», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς ο Ομπάμα ταξιδεύει με προορισμό την Ινδία. «Απευθύνουμε εκ νέου έκκληση για την άμεση απελευθέρωση του [Ιάπωνα δημοσιογράφου] Κέντζι Γκότο και όλων των άλλων ομήρων» που συνεχίζει να κρατάει το ΙΚ, αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Σχόλια