default-image

Μαριούπολη: Στους 30 οι νεκροί - Καταδίκη από Ε.Ε.-ΟΑΣΕ

Κόσμος
Μαριούπολη: Στους 30 οι νεκροί - Καταδίκη από Ε.Ε.-ΟΑΣΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο και περίπου 80 τραυματίστηκαν κατά το βομβαρδισμό της πόλης-λιμάνι Μαριούπολη στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, μία επίθεση για την οποία το Κίεβο κατηγόρησε τους αυτονομιστές αντάρτες και το ρωσικό στρατό.

Λίγες ώρες μετά τους βομβαρδισμούς, ένας ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA της Ρωσίας, πως οι αντάρτες εξαπέλυσαν μία επίθεση στην πόλη της Μαριούπολης.

«Σήμερα εξαπολύθηκε μία επίθεση στη Μαριούπολη. Θα είναι το καλύτερο δυνατό μνημείο σε όλους τους νεκρούς μας», φέρεται να είπε σε μία τελετή στην πόλη Ντονέτσκ, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ο Ζαχαρτσένκο είπε ότι οι αυτονομιστές σχεδιάζουν να περικυκλώσουν την Ντεπάλτσεβε, μία πόλη βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, τις επόμενες ημέρες, κλιμακώνοντας έτσι τις επιθέσεις.

Όπως μεταδίδει το vima.gr, ο Ζαχαρτσένκο δεν αναφέρθηκε στην επίθεση με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Γκραντ στη συνοικία της Μαριούπολης το πρωί του Σαββάτου. Άλλα στελέχη των αυτονομιστών αρνήθηκαν ότι ευθύνονται οι αντάρτες και κατήγγειλαν μια «προβοκάτσια» των δυνάμεων του Κιέβου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας από τη δική του πλευρά διεμήνυσε σε μια ανακοίνωσή του ότι η χώρα του θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την «τελειωτική νίκη» έναντι των φιλορώσων αυτονομιστών.

Στο Κίεβο, ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ απαίτησε την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει το Ρώσο εισβολέα που απειλεί την Ουκρανία, την Ευρώπη και την παγκόσμια ασφάλεια», όπως υποστήριξε.

Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «προσωπικά υπεύθυνος» για την πολύνεκρη επίθεση στη Μαριούπολη.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μετέδωσε νωρίτερα πως οι αντάρτες αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για την επίθεση.

Προηγήθηκε η άρνηση των αυτονομιστών να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή νέων ειρηνευτικών συνομιλιών, καθώς οι μάχες έχουν φτάσει τη σφοδρότερη έντασή τους εδώ και μήνες.

Η υπό κυβερνητικό έλεγχο Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα, βρίσκεται σε έναν παραλιακό δρόμο που ξεκινά από τα ρωσικά σύνορα και φτάνει στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε τον Μάρτιο από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε πως ρουκέτες που εκτόξευσαν αντάρτες από πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς GRAD έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και προκάλεσαν το ξέσπασμα πυρκαγιών.

Η επίθεση ξεκίνησε νωρίς το πρωί, δήλωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Reuters ο 76χρονος συνταξιούχος Λεονίντ Βασιλένκο, ο οποίος κατοικεί στα ανατολικά προάστια της Μαριούπολης.

«Οι τοίχοι σείονταν, τα πλαίσια των παραθύρων σείονταν, η μπογιά άρχισε να πέφτει από το σπίτι. Κρύφτηκα στο υπόγειο. Το άλλο να κάνεις; Πήρα το σκύλο και τη γάτα. Στο υπόγειο μπορούσες να ακούσεις τη γη να τρέμει», είπε.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία, ο ηγέτης των ανταρτών Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο δεσμεύτηκε την Παρασκευή πως οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν με μία νέα επίθεση, ενώ ο ΟΗΕ είπε πως η σύγκρουση, η οποία ξεκίνησε στην ανατολική Ουκρανία πριν από περισσότερους από εννέα μήνες, διανύει τώρα την «πιο φονική της περίοδο» αφότου επιτεύχθηκε μια ειρηνευτική συμφωνία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο στρατός του Κιέβου κατέγραψε «μεγάλης έντασης» επιθέσεις των ανταρτών εναντίον κυβερνητικών θέσεων.

«Παράνομες ένοπλες ομάδες προσπαθούν να διευρύνουν τα σύνορα ελεγχόμενων περιοχών και να διορθώσουν την οροθετική γραμμή προς όφελός τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο στη διάρκεια μιας ενημέρωσης Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως η Ρωσία έχει 9.000 στρατιώτες μέσα στην Ουκρανία και κάλεσε τη Μόσχα να τους αποσύρει, επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για μία ένοπλη επίθεση.

Η Μόσχα αρνείται ότι στέλνει δυνάμεις και όπλα στην ανατολική Ουκρανία παρά αυτό που η Δύση υποστηρίζει ότι είναι αναντίρρητη απόδειξη.

Την Παρασκευή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέρριψε στις «εγκληματικές διαταγές» των Ουκρανών ηγετών την κλιμάκωση της σύγκρουσης που έχει σκοτώσει περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι τα στρατεύματά της κρατούν τη γραμμή απέναντι στους αυτονομιστές αφού υπέστησαν μια συμβολική και υπονομευτική του ηθικού υποχώρηση την περιορισμένη εβδομάδα, όταν αποσύρθηκαν από τον κύριο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου στο Ντονέτσκ, τη μεγαλύτερη πόλη στην ανατολική Ουκρανία.

Η ενδεχόμενη κατάκτηση της βιομηχανικής αυτής πόλης με μισό εκατομμύριο κατοίκους θα δημιουργούσε μια χερσαία γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία και την Κριμαία, μια περιοχή που προσαρτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Ρωσική Ομοσπονδία αλλά παραμένει εξαρτημένη από το Κίεβο για την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και την τροφοδοσία της με διατροφικά είδη.

Καταδικάζουν Ε.Ε. και ΟΑΣΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τους βομβαρδισμούς εναντίον της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία και προειδοποίησε πως αυτή η κλιμάκωση των συγκρούσεων θα επιδεινώσει σοβαρά τις σχέσεις με τη Ρωσία.

«Αυτή η κλιμάκωση θα προκαλέσει αναπόφευκτα μία σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της διπλωματίας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ε.Ε. καλεί τη Ρωσία να σταματήσει κάθε υποστήριξη στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έπειτα από την απόφασή τους να εξαπολύσουν μία μεγάλη επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου.

«Ζητώ από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη σημαντική επιρροή της και να σταματήσει κάθε στρατιωτική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη στους αυτονομιστές ηγέτες ώστε να αποφύγει καταστρεπτικές συνέπειες για όλο τον κόσμο», προειδοποίησε η Μογκερίνι.

«Οι υπεύθυνοι αυτής της κλιμάκωσης θα πρέπει να σταματήσουν τις πολεμικές ενέργειές τους και να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους», απαίτησε.

Παράλληλα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε την «απερίσκεπτη, τυφλή και ξεδιάντροπη» επίθεση σε μια πυκνοκατοικημένη συνοικία της Μαριούπολης της Ουκρανίας.

«Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο. Έχουμε ανάγκη μια άμεση κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία Ερτουγρούλ Απακάν σε μια ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα.

Κάλεσε ακόμη τα αντίπαλα μέρη να επιστρέψουν «άμεσα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εφαρμόσουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες οι οποίες υπεγράφησαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Δυστυχώς έχουμε καταγράψει τις τελευταίες ημέρες μια κλιμάκωση των τυφλών βομβαρδισμών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, συμπεριλαμβανομένων και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η πόλη Ντονέτσκ και (η πόλη) Ντεμπάλτσεβε», η οποία συνδέει τις πρωτεύουσες των περιοχών των φιλορώσων εξεγερμένων, σύμφωνα με τον ίδιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News