Κόσμος

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν έναν από τους δύο Ιάπωνες ομήρους

Στην εκτέλεση ενός εκ των δύο ομήρων από την Ιαπωνία φέρονται να προχώρησαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με ένα ηχητικό βίντεο και μια φωτογραφία που αναρτήθηκαν το Σάββατο στο διαδίκτυο.

Η γνησιότητα του βίντεο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί και αρχικά υπήρξαν πληροφορίες ότι επρόκειτο για μοντάζ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκπρόσωπος Τύπου του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί με τις δηλώσεις του πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως το υλικό είναι όντως αυθεντικό.

«Επιβεβαιώνουμε πως η εικόνα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο φαίνεται να είναι όντως ο Χαρούνα Γιακούγα να δολοφονείται. Δεν έχουμε λόγια να περιγράψουμε την τρομερή αυτή κατάσταση για την οικογένειά του. Αυτή η βάναυση συμπεριφορά είναι πλήρως ανεπίτρεπτη. Καταδικάζουμε τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του κυρίου Γκότο σώου και αβλαβή. Θα συνεχίσουμε να προσδίδουμε για την ειρήνη και σταθερότητα μαζί με τη διεθνή κοινότητα και η Ιαπωνία δε θα ενδώσει στους τρομοκράτες», είπε.

Αλλά και ειδικοί στην τρομοκρατία ανέφεραν πως υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης έχουν ανεβάσει αποδεικτικά στοιχεία για την αυθεντικότητα του βίντεο σε λογαριασμούς τους στο Twitter.

Την πληροφορία για την εκτέλεση μετέδωσε πρώτη μέσα από την ιστοσελίδα της η οργάνωση SITE - που παρακολουθεί τις κινήσεις των τζιχαντιστών στο Διαδίκτυο - ενώ σε ηχητικό βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ο δεύτερος όμηρος φέρεται να μιλάει για την εκτέλεση του Χαρούνα Γιακάουα, κρατώντας μια φωτογραφία με τη σορό του, ενώ παράλληλα εκλιπαρεί για τη ζωή του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το protothema.gr, ο Κέντζι Γκότο λέει ότι οι τζιχαντιστές σκότωσαν τον Γιακάουα, κατηγορεί τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε για το θάνατό του φίλου του και λέει πως και ο ίδιος θα πεθάνει αν δε γίνουν δεκτά τα αιτήματα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι πλέον δε ζητούν λύτρα 200 εκατ. δολαρίων, αλλά την αποφυλάκιση της Σατζίντα αλ-Ρισάουι, που φέρεται να κρατείται στην Ιορδανία.

H Αλ-Ρισάουι πιάστηκε αιχμάλωτη στις αρχές το 2005, έπειτα από μια αποτυχημένη επίθεση στο Αμάν, τη πρωτεύουσα της Ιορδανίας, όταν η ζώνη με εκρηκτικά που φορούσε δεν εκπυρσοκρότησε. Καταδικαστικέ σε θάνατο το 2006, όμως έπειτα από έφεσή της στο δικαστήριο, δεν έχει υπάρχει τελική απόφαση ακόμα.

Η Σατζίντα αλ-Ρισάουι

Ο Χαρούνα Γιακάουα

Σημειώνεται πως τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ζητούσαν από την ιαπωνική κυβέρνηση λίτρα ύψους 200 εκατ. δολαρίων για να αφήσουν ελεύθερους τους δύο άντρες και είχαν ορίσει τελεσίγραφο 72 ωρών. Η προθεσμία εξέπνευσε το πρωί της Παρασκευής, χωρίς κάποιο μήνυμα από την πλευρά της οργάνωσης.

Οργή Ιάπωνα πρωθυπουργού για την εκτέλεση ομήρου από το ISIS

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εξέφρασε την οργή του για το βίντεο στο οποίο απεικονίζεται η σορός ενός Ιάπωνα υπηκόου που φέρεται ότι εκτελέστηκε από εξτρεμιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και επέμεινε ότι η χώρα του θα παραμείνει ανυποχώρητη έναντι της τρομοκρατίας.

Ο Άμπε επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του πως το περιεχόμενο του βίντεο, στο οποίο εικονίζεται εκτελεσμένος ο Ιάπωνας όμηρος Χαρούνα Γιουκάουα και η φωνή του αφηγητή είναι αυτή του έτερου Ιάπωνα ομήρου, του Κέντζι Γκότο, είναι μια «αποτρόπαιη και απαράδεκτη πράξη βίας».

«Διακατέχομαι από ένα έντονο αίσθημα οργής», είπε ο Άμπε κατά τις σύντομες δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους έπειτα από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σε στενή σύνθεση το οποίο συγκάλεσε για να συζητηθεί η κρίση. «Δε θα υποχωρήσουμε έναντι της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Γκότο σώου και αβλαβή, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας επισήμανε επίσης πως η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με άλλες για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή του. Δεν δέχτηκε ερωτήσεις.

Στο μεταξύ οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εργάζονται για να επαληθεύσουν εάν και κατά πόσον είναι αυθεντικό το βίντεο με το οποίο ανακοινώθηκε η εκτέλεση του Ιάπωνα ομήρου των εξτρεμιστών του ΙΚ, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η κοινότητα των [υπηρεσιών] πληροφοριών εργάζεται για να επαληθεύσει την αυθεντικότητά του», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Πάτρικ Βεντρέλ στην ανακοίνωση.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις ενέργειες του ΙΚΙΛ (...) καλούμε να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι εναπομείναντες όμηροι» της οργάνωσης, ανέφερε ακόμη ο Βεντρέλ χρησιμοποιώντας το αρκτικόλεξο της προηγούμενης ονομασίας του ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε).

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την Ιαπωνία στο ζήτημα αυτό. Παραμένουμε αλληλέγγυοι προς την Ιαπωνία και συνεργαζόμαστε στενά» με την κυβέρνηση στο Τόκιο, διευκρίνισε ο ίδιος.

Σχόλια