Κόσμος

Φουντώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία - Βομβαρδίστηκε η Μαριούπολη

Τουλάχιστον δεκαπέντε άτομα σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς με εκτοξευτήρες πυραύλων Γκραντ στη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από τοπικά μέσα δείχνουν φωτιές και μαύρα σύννεφα καπνού να καλύπτουν την πυκνοκατοικημένη περιοχή. Πολλά σπίτια στα ανατολικά προάστια της Μαριούπολης έχουν υποστεί ζημιές και δεκάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις διεξήχθησαν από φιλορώσους που εκτελούν τις εντολές του Κρεμλίνου και έχουν στόχο την κλιμάκωση της έντασης στο Ντονμπάς.

Η Μαριούπολη είναι η μόνη μεγάλη πόλη στα ανατολικά που έχει ακόμα υπό τον έλεγχό του το καθεστώς του Κιέβου.

Στρατηγικό λιμάνι με πληθυσμό ελληνικό και ρωσικό στην πλειονότητά του, η Μαριούπολη "κρατιέται" από ναζιστικές ουκρανικές παραστρατιωτικές ομάδες αλλά και τακτικό ουκρανικό στρατό.

«Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς των ανταρτών στη Μαριούπολη», έγραψε νωρίτερα ο Βιατσεσλάβ Αμπρόσκιν, αρχηγός της αστυνομίας στην περιοχή του Ντονέτσκ στη σελίδα του στο Facebook.

Ο εκπρόσωπος της δημαρχίας της Μαριούπολης, Όλεγκ Καλίνιν, δήλωσε ότι είδε τρεις πολίτες να πέφτουν νεκροί, ενώ ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι μια αγορά επλήγη από τα πυρά.

Ο ουκρανικός στρατός, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι «πυρά ανταρτών από πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Γκραντ έπληξαν τα ανατολικά προάστια της Μαριούπολης» και ότι σπίτια καταστράφηκαν.

«Οι αντάρτες δεν έχουν ανάγκη από την ειρήνη, εκτελούν τις εντολές του Κρεμλίνου για κλιμάκωση της κατάστασης στο Ντονμπάς», περιοχή πλούσια σε μεταλλεύματα όπου σοβεί από τον Απρίλιο φιλορωσική ένοπλη εξέγερση, πρόσθεσε το γενικό επιτελείο της ουκρανικής επιχείρησης στην ανατολική χώρα.

Δείτε βίντεο που αναρτήθηκαν το Σάββατο μέσα από τη Μαριούπολη:

Δείτε και βίντεο που ανάρτησε το παραστρατωτικό ναζιστικό Τάγμα Αζόφ, που είναι μια από τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη:

Βενιζέλος: «Παρακολουθούμε την κατάσταση στη Μαριούπολη»

Βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και για τον τραγικό θάνατο τουλάχιστον 15 πολιτών σε βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Μαριούπολης εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ασφάλεια των πολιτών της Ουκρανίας αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου και την αναζήτηση λύσεων που διασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των περιοχών και όλων των πολιτικών, κοινωνικών και εθνοτικών δυνάμεων, μέσα σε ένα αξιόπιστο πλαίσιο δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η πρεσβεία της Ελλάδος στο Κίεβο και τα γενικά προξενεία στη Μαριούπολη και την Οδησσό παρακολουθούν επί του πεδίου την κατάσταση και βρίσκονται σε διαρκή επαφή με την Ομοσπονδία των ελληνικών συλλόγων της περιοχής και τα μέλη τους, προκειμένου, αν κριθεί απαραίτητο, να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στις οικογένειες των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής.

Πάνω από 5 χιλιάδες θάνατοι στην Ουκρανία από την αρχή της διένεξης

Περισσότεροι από 5.000 έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της διένεξης στην Ουκρανία στα μέσα του περασμένου Απριλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ύπατου αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ Ρούπερτ Κόλβιλ.

Η σημαντική έξαρση στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία από τις 13 Ιανουαρίου έχει ανεβάσει τον απολογισμό νεκρών σε τουλάχιστον 5.086, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ πιο μεγάλος.

Τουλάχιστον 10.948 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τα μέσα Απριλίου πέρυσι και τις 21 Ιανουαρίου 2015, ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας.

Σε διάστημα μόλις 9 ημερών, από τις 13 ως τις 21 Ιανουαρίου, τουλάχιστον 262 έχουν χάσει τη ζωή τους από τις εχθροπραξίες. Κατά μέσο όρο αυτό αναλογεί σε 29 νεκρούς την ημέρα. Αυτή, πρόσθεσε ο ίδιος, ήταν η πιο αιματηρή περίοδος από την ανακοίνωση της εκεχειρίας στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ύπατου αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για τη μη εφαρμογή των 12 προνοιών του Πρωτοκόλλου του Μινσκ και τη συνεχιζόμενη παρουσία ξένων μαχητών στην ανατολική Ουκρανία, με ισχυρισμούς ότι συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς και στρατιώτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και για την παρουσία βαρέως πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές υπό τον έλεγχο ένοπλων ομάδων.

Οι πολίτες που κρατούνται ή είναι παγιδευμένοι σε αυτές τις περιοχές υπόκεινται σε πλήρη έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και του κράτους δικαίου.

Ο κ. Κόλβιλ υπενθύμισε σε όλες τις πλευρές ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τη στόχευση αμάχων πολιτών και ότι απαιτεί όπως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών.

Σχόλια