Κόσμος

Κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ζητά το Παρίσι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ζήτησε, «με τον εντονότερο τρόπο», να υπάρξει άμεσα μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, όπου μόνο τις τελευταίες 24 ώρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 42 άνθρωποι.«Η κατάσταση είναι τρομακτική και επαναλαμβάνω με τον εντονότερο τρόπο την έκκληση για εκεχειρία και για επιστροφή σε όσα συμφωνήσαμε χθες» τόνισε ο Φαμπιούς μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός που απηύθυναν το βράδυ της Τετάρτης από το Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν βρήκε ανταπόκριση και η Ουκρανία βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με σφοδρές συγκρούσεις. «Χθες καταλήξαμε σε μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία όλοι θα πρέπει να αποσύρουν τα βαρέα όπλα στα επίπεδα που είχαν καθοριστεί από τη συμφωνία του Μινσκ» τον Σεπτέμβριο, εξήγησε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. 

«Θα πρέπει απαραιτήτως όλοι να σκεφτούμε λογικά -και όχι μόνο σε ανθρωπιστικό επίπεδο, στο οποίο η κατάσταση είναι δραματική. Αν δεν καταφέρουμε να περιορίσουμε τις εντάσεις δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για μια συνάντηση στην Αστάνα» πρόσθεσε.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες σχεδιαζόταν να γίνει στην Αστάνα μια σύνοδος με αντικείμενο την ουκρανική κρίση, στην οποία θα συμμετέχουν η Γαλλία, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Γερμανία. 

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι, πολίτες και στρατιώτες, έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται στους απολογισμούς που έδωσαν στη δημοσιότητα ο ουκρανικός στρατός και οι αυτονομιστές αντάρτες. 

Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε σε συνοικία του Ντονέτσκ, όπου 13 πολίτες έχασαν τη ζωή τους όταν οβίδες έπληξαν ένα τρόλεϊ.

Άλλοι δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γκορλίβκα, στην επαρχία του Ντονέτσκ. 

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι δέκα στρατιώτες και ένα παιδί 9 ετών σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στη Μαριίνκα ενώ άλλοι οκτώ άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στο γειτονικό Λουγκάνσκ, σύμφωνα με την αστυνομία των αυτονομιστών.

Αυστηρή έναντι της Ρωσίας και η καγκελάριος Μέρκελ. Η Ρωσία ότι διατάραξε την μεταπολεμική, ειρηνική τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη με τις επεμβάσεις της στην Ουκρανία, δήλωσε και διεμήνυσε πως η Ευρώπη δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να άρει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα, εάν η ρωσική ηγεσία δεν μεταβάλει άρδην την πορεία της.

«Η προσάρτηση της Κριμαίας δεν είναι απλώς οποιαδήποτε προσάρτηση. Αποτελεί μια παραβίαση των αξιών που δημιούργησαν την ειρηνική τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή την αποδοχή των συνόρων και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας» ανέφερε η Μέρκελ μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, σύμφωνα με το in.gr.

Σχόλια