Κόσμος

Α. Μέρκελ: "Η Ρωσία παραβιάζει το ειρηνικό στάτους κβο της Ευρώπης"

Ρουσφέτια

Ίσως κάποιοι να νομίζουν ότι τα ρουσφέτια είναι τακτικές του παρελθόντος. Σύμφωνα με τους δασκάλους του Ρεθύμνου, είναι και του παρόντος (ελπίζουμε όχι και του μέλλοντος). Ο Σύλλογός τους καταγγέλλει ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου έγιναν ρουσφετολογικές μετατάξεις εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια, οι οποίες «πρέπει να ακυρωθούν».

Αναποφάσιστοι

Μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, υπάρχει συγκλονιστικά πολύς κόσμος που είναι ακόμα αναποφάσιστος. Η πόλωση τούς κάνει να πιστεύουν πως η ψήφος τους είναι "χαμένη" αν δεν πάει στη Ν.Δ. ή στο ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, όμως, τους έχει ενοχλήσει η κινδυνολογία της Ν.Δ. και οι εύκολες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Κινδυνολογία

Αν χρειαστεί, ωστόσο, να τους βάλεις να διαλέξουν, ειδικά οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι (πλειονότητα των αναποφάσιστων) ενοχλούνται περισσότερο από την κινδυνολογία. «Κάποιοι από τους γαλάζιους ισχυρισμούς μπορούν να θεωρηθούν συκοφαντική δυσφήμηση», μας είπε ένας κεντρώος εκλογέας.

Με τη βούλα

Αυτό που εισπράττουμε από την επαφή μας με τον κόσμο επιβεβαιώνεται και από έρευνα της RASS για το iefimerida.gr, που διεξήχθη στις 19 και 20 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1.003 εκλογέων από ολόκληρη τη χώρα. Προκύπτει ότι αυτό που έχει ενοχλήσει περισσότερο τους πολίτες στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είναι κυρίως η κινδυνολογία της Ν.Δ. (35,4%) και λιγότερο οι εύκολες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (24,8%).

Προβάδισμα

Κατά τα λοιπά, η έρευνα της Rass δίνει τη διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στο 4,2%, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να προσεγγίσει τους μετριοπαθείς αναποφάσιστους. Ξέρει πως χωρίς αυτούς δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στις εκλογές της Κυριακής.

Άνοιγμα

Από το Παλέ ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης έκανε άνοιγμα στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, ακόμα και στους συντηρητικούς, όπως είπε, και τους κάλεσε να ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους ανέφερε ότι η σημερινή Ν.Δ. δεν έχει καμιά σχέση με την Κεντροδεξιά, ούτε με την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, και τη χαρακτήρισε «έξαλλη παρέα εκλεκτών του κ. Σαμαρά», η οποία «εκπροσωπεί τη διαπλοκή και τους ολιγάρχες».

ΕΣΤ

Σχόλια