Κόσμος

Βρέθηκε χαμένη ταινία του Χίτσκοκ!

Ένα ντοκιμαντέρ του μετρ του τρόμου, που για αρκετά χρόνια θεωρούνταν χαμένο, με έμφαση στο Ολοκαύτωμα και με τίτλο «Η Μνήμη των Στρατοπέδων», ήρθε στο φως, είναι σε διαδικασία άμεσης αποκατάστασης και θα προβληθεί μέσα στο 2015.

Πριν από δυο χρόνια το BFI (ο επίσημος κινηματογραφικός φορέας της Μεγάλης Βρετανίας με έδρα στο Λονδίνο) θεώρησε υποχρέωση να οργανώσει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον συμπατριώτη του, μετρ του τρόμου, Άλφρεντ Χίτσκοκ, φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε όλες τις μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες του, ντοκιμαντέρ για τον ίδιο και την φιλμογραφία και ανοιχτές συζητήσεις που έτρεξαν σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σκωτία για περισσότερους από έξι μήνες.

Τότε αποκαταστάθηκε μια κόπια της «χαμένης» ταινίας του Άλφρεντ Χίτσκοκ, και μια από τις πρώτες που είχε σκηνοθετήσει, με τίτλο «Η Λευκή Σκιά» («The White Shadow») από το μακρινό 1923, η οποία βρέθηκε σε κήπο ιδιώτη στη Νέα Ζηλανδία το 2011, για να αποκατασταθεί (και να προβληθεί) ενάμιση χρόνο αργότερα.

Ολόκληρη η -βωβή και χωρίς μουσική επένδυση- εκδοχή της «Λευκής Σκιάς» που σκηνοθέτησε ο Χίτσκοκ το 1923, για να προβληθεί εκ νέου 88 χρόνια αργότερα

Και σήμερα ήρθαν τα νέα μιας ανάλογης «ανακάλυψης»: στη Νέα Ζηλανδία (και συγκεκριμένα από την εφημερίδα New Zeland Herald) ανακοινώθηκε πως βρέθηκε ένα (από τα ελάχιστα που γύρισε) ντοκιμαντέρ του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με τίτλο «Η Μνήμη των Στρατοπέδων» που αφορά την περίοδο του Ολοκαυτώματος σε μια Ευρώπη που καιγόταν.

Η ανακάλυψη, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε ευφορία στους κινηματογραφικούς (και μη) κύκλους, και η κόπια μπήκε σε άμεση αποκατάσταση από το Αυτοκρατορικό Μουσείο Πολέμου, για να προβληθεί μέσα στο 2015, σχεδόν 30 χρόνια από την τελευταία φορά που παίχτηκε δημόσια, τότε σε μια μορφή που ήταν ανολοκλήρωτη.

Η ιστορία πίσω από το ντοκιμαντέρ θέλει τον Σίντει Μπέρνσταιν, έναν βαρώνο των βρετανικών μέσων ενημέρωσης να πλησιάζει τον Άλφρεντ Χίτσκοκ το 1945 -στα βρετανικά του ακόμη κινηματογραφικά βήματα- για να του προτείνει να σκηνοθετήσει ένα ντοκιμαντέρ που θα περιλάμβανε αρχειακό υλικό ντοκουμέντων από Βρετανούς και Ρώσους στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν στα στρατόπεδα συκγέντρωσης των Γερμανών την περίοδο του ναζισμού.

Μέρος αυτής της ταινίας προβλήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο το 1985, ενώ φαινόταν πως ένα μεγάλο κομμάτι της παράμενε χαμένο. Πολλοί, μάλιστα, θεωρούν πως εκείνη η εκδοχή ήταν λογοκριμένη, ενώ η σημερινή ανακάλυψη θα φέρει στο φως την πραγματική πρόθεση του Χίτσκοκ και του Μπέρνσταιν.

Η ταινία θα αποκτήσει ένα νέο τίτλο και μια νέα αφήγηση, και θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2015 για να προβληθεί και επίσημα στους κινηματογράφους.

Πηγή: cinemag.gr

Σχόλια