Κόσμος

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Υεμένη

Μαχητές Χούτι εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο της Υεμένης αφού συνεπλάκησαν με τα μέλη της προεδρικής φρουράς, μετέδωσαν το πρακτορείο Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, μία ημέρα μετά τις σφοδρότερες μάχες στη χώρα εδώ και χρόνια.

«Οι πολιτοφύλακες Χούτι εισέβαλαν στο συγκρότημα και κατέσχεσαν τα όπλα που βρίσκονταν στις αποθήκες» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ένα στέλεχος των Χούτι, ο Αλί αλ Μπουκάιτι, επιβεβαίωσε επίσης στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι το κίνημα Άνσαρ αλ Αλλάχ «ελέγχει το προεδρικό μέγαρο».

Κυβερνητικός αξιωματούχος της Υεμένης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συγκρούσεις στο προεδρικό μέγαρο.

«Ο πρόεδρος βρίσκεται στην κατοικία του και είναι καλά στην υγεία του» είπε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Από την πλευρά της η υπουργός ενημέρωσης επισήμανε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι βρίσκεται στο στόχαστρο μίας επίθεσης από τους σιίτες παραστρατιωτικούς «που θέλουν να ανατρέψουν το καθεστώς».

Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν επίσης ότι οι Χούτι κατέσχεσαν τα θωρακισμένα οχήματα τα οποία φρουρούσαν τις πύλες εισόδου στο μέγαρο.

Παράλληλα βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στην κατοικία του Χάντι, στο δυτικό τμήμα της Σανάα, μεταξύ στρατιωτών και σιιτών ανταρτών. Τουλάχιστον δύο στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Στο μεταξύ ένας από τους αρχηγούς των Χούτι επεσήμανε ότι οι αντάρτες δεν εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο για να το καταλάβουν, αλλά για να το προστατεύσουν από το προσωπικό ασφαλείας που προσπάθησε να κλέψει όπλα.

«Αυτό που έκαναν οι λαϊκές επιτροπές ήταν να σταματήσουν το λαθρεμπόριο όπλων. Δεν έχουν καταλάβει το προεδρικό μέγαρο, το προστατεύουν από τις κλοπές», δήλωσε ο Άλι αλ Κούχουμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Άνσαρ αλ Αλλάχ.

Έκκληση από τον γ.γ του ΟΗΕ

Ο Μπαν Κι-μουν ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι μάχες, δηλώνοντας «εξαιρετικά ανήσυχος» για την κρίση στη χώρα, την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαζε κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την προφανή αυτή απόπειρα πραξικοπήματος που έχει στόχο την ανατροπή του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Εξαιτίας των μαχών πολλές δυτικές πρεσβείες έχουν κλείσει.

Ο πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να έχει μεγάλη επιρροή και τα δίκτυα που έχτισε στον στρατό και μεταξύ των φυλών στη διάρκεια των 33 ετών που ήταν στην εξουσία παραμένουν ισχυρά.

Πηγή: skai.gr

Σχόλια