default-image

Ρωσία: Έριξαν αγιασμό στο μαυσωλείο του Λένιν

Κόσμος
Ρωσία: Έριξαν αγιασμό στο μαυσωλείο του Λένιν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο Ρώσοι καλλιτέχνες συνελήφθησαν αφού έριξαν αγιασμό στο μαυσωλείο του Λένιν, φωνάζοντας «σήκω και φύγε» στο μνήμα του πρώτου πολιτικού ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης.

Σε βίντεο στο οποίο καταγράφηκαν, οι άνδρες φαίνονται να παραβιάζουν μπάρα ασφαλείας και να προσεγγίζουν το κτήριο του μαυσωλείου στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, πριν πετάξουν το «αγιασμένο νερό» σε έναν από τους εξωτερικούς του τοίχους.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά, αστυνομικοί επεμβαίνουν και οδηγούν τους δύο δράστες σε αστυνομικό όχημα. Υπάρχει πιθανότητα τα δύο άτομα να κρατηθούν έως και για 15 ημέρες για «ανάρμοστη συμπεριφορά».

Οι Όλεγκ Μπάσοφ και Γεβγκένι Αβίλοφ είναι μέλη καλλιτεχνικής ομάδας με το όνομα Blue Rider. Το σκετς το οποίο έκαναν πράξη έχει τον τίτλο «Ο Εξορκιστής. Βεβήλωση του μαυσωλείου».

Οι καλλιτέχνες, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, δήλωσαν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο grani.ru ότι επρόκειτο για προσπάθειά τους να αποκόψουν τη Ρωσία από το σοβιετικό της παρελθόν, κίνηση την οποία θεωρούν απαραίτητη «για να διεκδικήσει το παρόν της».

Η κίνηση έγινε με αφορμή τα Θεοφάνεια, τα οποία στη Ρωσία εορτάζονται με καθυστέρηση, καθώς η Εκκλησία της χώρας ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο.

Η ομάδα είχε πραγματοποιήσει το 2014 και άλλη συμβολική κίνηση, όπου άνδρας με ρωσική στρατιωτική στολή έσκυβε επάνω από μία σημαία της Ουκρανίας, γεμίζοντας το πρόσωπό του με αίμα, σε μια καλλιτεχνική κριτική της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στο ουκρανικό έδαφος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News